44 кг месо в различни разфасовки с изтекъл срок на

...
44 кг месо в различни разфасовки с изтекъл срок на
Коментари Харесай

МВР се натъкна на солидно количество месо с изтекъл срок в магазин

44 кг месо в разнообразни разфасовки с изминал период на валидност е било конфискувано от магазин в Копривщица.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Акцията е осъществена на 23 август. Тогава е извършена интервенция чиновници на бранш „ Противодействие на икономическата престъпност “ в ОД на МВР-София и БАБХ, като е осъществена инспекция на комерсиалния обект.

Съставен е констативен протокол и предписание за заличаване на въпросното месо.

На 23 август и чиновници на Районно управление-Етрополе са провели акция. Съвместно с представители на Инспекцията по труда, Национална агенция за приходите, БАБХ и РЗИ са тествани пет обекта.

В един от тях данъчните инспектори са установили разлика в касовата наличност. Съставени са актове.

Проверките в цялата страна не престават

SafeNews припомня деликатно да се оглежда крайния период на продуктите в питателните магазини, без значение от това дали става въпрост за огромен супер маркет или магазина в квартала.

Миналата година Българската организация по сигурност на храните e иззела и изпратила за заличаване 1150,3 кг храни. Те са от скотски и неживотински генезис, оповестиха от пресцентъра на институцията.

Това стана по време на акция, която се състоя сред 29 май и 2 юни 2023 година БАБХ извърши 2330 инспекции в обекти за търговия на дребно и заведения за публично хранене в цялата страна. Проверките са по планов надзор, по сигнали и тъжби, и тематични. Инспекторите от отделите „ Контрол на храни “ към Областните дирекции по сигурност на храните са издали 15 акта за административно нарушаване и 134 наставления.

Основните установени нарушавания са: предложение на храни с изминал период на валидност, без документи за генезис, без етикет на български език; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, софтуерно съоръжение и незадоволително хигиенично състояние; предложение на храни, несъответстващи на Наредба 2/2021 година за детското и учебно хранене; работещи обекти без да са вписани в регистъра по Закона за храните.

Източник: Министерство на вътрешните работи

Още вести четете в: Крими & Темида За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР