44,8% от хората в цялата страна ще гласуват на местните

...
44,8% от хората в цялата страна ще гласуват на местните
Коментари Харесай

Галъп за местния вот в цялата страна: 24,9% за ГЕРБ, 16,8 за ПП-ДБ

44,8% от хората в цялата страна ще гласоподават на локалните избори на 29 октомври. 24,9% от гласуващите биха протегнали ръка към листа или коалиция към ГЕРБ, 16,8% – на ПП-ДБ, а в София – и на " Спаси София ", на " Възраждане " – 15,8%, Движение за права и свободи – 12,7%, Българска социалистическа партия – 9,5%, Има Такъв Народ – 4%, " Левицата " – 2,2%, а 12% ще гласоподават за разнообразни други обединения, измежду които личат по-видимо варианти към " Български напредък ", Вътрешна македонска революционна организация и други 2,1% споделят, че ще изберат самостоятелен претендент.

Данните са от изследване на " Галъп интернешънъл болкан " за Българското национално радио* и отразяват декларативни настройки в открит въпрос, който следва типологията на записаните листи. Разбира се, многообразието на локални вариации е неизброимо, прекалено много са по-малките обединения и по тази причина равнищата са ориентировъчни, само че те демонстрират най-общите афилиации на гласоподавателите с избрана политическа марка, т.е. главният им претекст, когато гласоподават за една или друга локална коалиция.

" Прегледът по територията на страната демонстрира, че Българска социалистическа партия, по традиция, се показва по-слабо в североизточни региони – където пък по-силно е Движение за права и свободи – както и в столицата. " Възраждане " наподобяват в по-добра кондиция в северозападни и югоизточни общини, само че при тази партия има и мощно показване в столицата. ГЕРБ пък изпъква в северозапада, с изключение на, че е относително отмерено показан в страната. Разбира се, въпросът за общински листи стига до отговори, които са близки до настройките за гласоподаване за парламент, само че въпреки всичко личат някои разлики по отношение на практиката на " Галъп интернешънъл болкан " във връзка с настройките за гласоподаване за парламент: да вземем за пример, " Възраждане " наподобява в по-удобна позиция спрямо предстоящото гласоподаване за парламент, " Левицата " добива видимост, очевидно предвид на различната роля, която групировката играе по места по отношение на Българска социалистическа партия. ПП-ДБ пък сякаш остават под предстоящото си парламентарно показване, до момента в който Има Такъв Народ, да вземем за пример, демонстрира по-скоро покриване на настройките от двата вида избор ", разясняват социолозите от организацията.

44,8% са заявяващите, че ще гласоподават, одобряват, че за тях е по-важна партията, която издига избран претендент, само че за 53,6% по-важна е самата персона на претендента.

По-добре е да има нов кмет, споделят 54,8% от възнамеряващите да гласоподават. По-добре е да остане същият кмет – одобряват 37,7% от тях. В последна сметка, надвива общото предпочитание за смяна, както и фокусът върху мажоритарния избор.

Вие персонално, бихте ли, или не бихте приели да гласувате на локалните избори за даден претендент, партия или коалиция против възнаграждение, различен тласък или по насила – това също попита " Галъп интернешънъл болкан " за потребностите на Българското национално радио. Да, бих, признават 11,4% от възнамеряващите да гласоподават. Не, не бих, дават отговор 83,8%. Сред откровените личат по-скоро млади представители на малцинствени групи и така нататък

--------------------------------------------------------

*Данните са на " Галъп интернешънъл болкан " за Българското национално радио. Изследването е извършено сред 15 и 22 октомври 2023 година измежду 1008 души по метода " лице в лице " с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР