430 милиона лева са дадени от държавата на Агенция Пътна

...
430 милиона лева са дадени от държавата на Агенция Пътна
Коментари Харесай

430 млн. лв. дадени за свлачища, само пътят за Рилския манастир е готов

430 милиона лв. са дадени от страната на Агенция " Пътна инстфраструктура ", с цел да извърши действия по подсилване на свлачища и срутища по републиканската пътна мрежа. Към момента обаче е финализирана работата единствено по един обект - . В същото време множеството от обектите даже не разполагат с позволение за градеж.

Това заяви на брифинг служебният министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова.

Припомняме, че точно със свлачището по пътя за Рилския манастир някогашният министър председател Борисов искаше макар че единствено няколко дни след негова инспекция, то

От Министерство на регионалното развитие са поканили на среща всички компании реализатори. Нито една от тях обаче не се е явила.
 АПИ разчита на експертизата на учените за предварителна защита на свлачищата
АПИ разчита на експертизата на учените за предварителна защита на свлачищата

Целта е да се прави по-бързо и елементарно мониторинг с предпазен резултат

По думите на Комитова държавното управление " Борисов 3 " дава 430 млн. лв. от бюджета на АПИ за решение на казуса , а организацията от своя страна слкючва контракти с 25 компании на стойност 188 млн. лв.. По силата на тези контракти следва да бъдат укрепени 84 свлачища.

" Към днешна дата от всички 84 броя обекти има единствено един изпълнен - това е срутището до Рилския манастир с изхарчени 6 милиона лв. по разпоредбите на капиталовия развой с позволение за градеж ", сподели министърът.

Към днешна дата 83 от всички 84 плана са едвам в начална фаза, акцентира Комитова.

" Към днешна дата нямаме нито едно позволение за градеж. Очакваме след към 20 дни да излезе едно позволение, а за останалите планове, които са в напреднала фаза, чакаме този развой да продължи до две-три години ", сподели тя.
 847 са дейните свлачища у нас, регистрират от Министерство на регионалното развитие
847 са дейните свлачища у нас, регистрират от Министерство на регионалното развитие

Извършват се проучвателни и укрепителни работи в общините Аксаково, Балчик, Варна, Бургас, Оряхово, Враца

В края на 2021 година периодите на тези контракти изтичат, парите са изплатени, само че дейностите по градеж не са факт, уточни още Комитова.

Припомняме, че след уволнението си някогашният шеф на АПИ Георги Терзийски съобщи, че точно с цел да стартира процесът на планиране и строителство преди всичко.

Не е в нашите пълномощия да кажем дали това е законно или не, само че това не е вярно разходване на обществен запас , съобщи районният министър.

" С нашият дребен потенциал няма какво друго да създадем, с изключение на да пожелаеме инспекция от АДФИ и Национална агенция за приходите и да чакаме резултатите, които ще излязат " , добави главата на районното ведомство.
 В България има 1000 зони със свлачища
В България има 1000 зони със свлачища

Евроцентърът за транспортни политики желае способ за снимане по пътната инфраструктура
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР