43 проекта, свързани с преки чуждестранни инвестиции, са били осъществени

...
43 проекта, свързани с преки чуждестранни инвестиции, са били осъществени
Коментари Харесай

Колко работни места създадоха чуждестранните инвестиции в България през 2018-а?

43 плана, свързани с директни задгранични вложения, са били осъществени в България през предходната година, а основаните работни места в следствие от тях са били 7398. В съпоставяне с 2017 година това регистрира нарастване на общо плановете, като за този интервал те са 33. Отворените позиции пък са с 37% повече спрямо 2739 броя за миналата година.

Това демонстрира ново изследване на EY за атрактивността на Европа към вложителите.

Според него най-големите вложители на българския пазар, като Германия, Съединени американски щати и Англия са основали надлежно 5375, 618 и 195 работни места в страната през 2018 година. Данните сочат, че най-сериозно нарастване на заетостта има в региона на бизнес услугите, осведомителните технологии, превоза и логистиката.

Въпреки позитивните резултати, които демонстрират растеж на плановете през миналата година, България изостава съществено зад някои от своите прилежащи страни, както и зад редица страни от района. Полша, Турция, както Сърбия и Румъния са оказват по-атрактивни за задграничните вложители.

В първите две осъществените нови планове са надлежно 272 и 261 или това демонстрира растеж от надлежно 38% и 14% спрямо година по-рано. Съседните Сърбия и Румъния са съумели да осъществят надлежно 119 и 109 плана с задгранични инвестиции през 2018 година или другояче казано повече от два пъти над броя на тези в България.

Що се отнася до директните задгранични вложения, в този бранш страната ни се оправя по-добре спрямо много други европейски страни. Там плановете за 2018 година са общо 15 или повече от тези в страни, като Дания, Италия, Чехия и Турция.

От EY обаче показват, че в Гърция, България и Румъния образованието и квалификацията в цифровата промишленост са най-слабо развити за разлика от Финландия, Холандия и Швеция, които са водачи в Европа в това отношение.

Общо за Стария континент от EY регистрират, че директните задгранични вложения за 2018 година регистрират 4% спад за първи път от шест години насам до общо 6356 плана.

" Независимо от този спад, равнищата на вложенията остават на второто си най-високо равнище от 2000 година насам, когато EY стартира да събира тези данни ", се показва в разбора.

" Нагласата на вложителите, обаче, е песимистична, като едвам 37% от фирмите, обект на изследването, плануват повишение на атрактивността на Европа през идващите три години. Това е спад по отношение на прогнозата от предходната година, когато 50% от вложителите са предвиждали повишение на привлекателността на Европа ", е допълнено в документа.

Конкретно в региона на осведомителните технологии наклонността е противоположна, като броят на плановете бележи 5% растеж до 1227.

Двете най-големи стопански системи в Европа, Англия и Германия, които дружно притеглят почти една трета от вложенията в Европа, са привлекли 13% по-малко вложения, в сравнение с през миналата година, надлежно 1,054 и 973 планове.

Обратно, задграничните инвестиции се демонстрира като съществена движеща мощ за работните места в други европейски. Сред първите 10 европейски дестинации, които се оказват най-атрактивни за вложителите, забележими положителни резултати регистрират Испания (32%), Белгия (29%), Полша (38%), Турция (14%) и Ирландия (52%). /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР