43% от пълнолетните българи не биха се ваксинирали срещу коронавирус,

...
43% от пълнолетните българи не биха се ваксинирали срещу коронавирус,
Коментари Харесай

„Тренд“: 1.5 млн. българи искат да се ваксинират

43% от пълнолетните българи не биха се ваксинирали против ковид, сочи допитване на „ Тренд “. Липсата на сигурност, че имунизацията е безвредна и опасенията от странични резултати са измежду главните посочени аргументи.
Тези, които са декларирали, че ще се ваксинират са 28% или над 1.5 млн. българи. Хората с висше обучение в тази група са повече.
Общо 29% са показали, че не знаят или към момента не са решили дали биха се ваксинирали.
От българите 22% се тормозят от неналичието на сигурност, че имунизацията е безвредна, а 12% - от страничните резултати. Противоречивата информация за имунизацията или пък неналичието на информация също се явява като причина да не се имунизират при 9% от интервюираните.
Въпреки това от „ Тренд “ показват, че имунизирането на обществени лица и политически фигури основава повече доверие във имунизацията измежду всеки трети българин.
42% считат, че с появяването на ваксина за ковид светът навлиза в стадий на преодоляване на пандемията, само че пък всеки трети е песимистичен към това изказване.
36% считат, че присъединяване на най-големите интернационалните фармацевтични компании в процеса по основаването на препаратите поражда доверие, до момента в който 38% са на противоположното мнение.
Всеки пети, или 22%, утвърждава концепцията хората без ваксини да бъдат лимитирани в пътуването със аероплан. По-голям е делът на тези, които не утвърждават това – 57%.
65% се осведомят за имунизациите от медии, следвани от 38%, които получават информация от близки и познати. 28% се осведомят от обществените мрежи.
Личните лекари също попадат в методите за информация – до тях се допитват 27% от жителите. Всеки десети споделя, че не търси информация за имунизацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР