43-годишната д-р Илияна Иванова, която изгуби битката с коронавируса, вероятно

...
43-годишната д-р Илияна Иванова, която изгуби битката с коронавируса, вероятно
Коментари Харесай

Изплува версия за заразяването на д-р Илиана Иванова, която COVID-19 погуби

43-годишната доктор Илияна Иванова, която изгуби борбата с ковид, евентуално се е инфектирала от компаньон на пациент. Това е главната версия на здравните управляващи в Сливен за аргументите, довели до трагичния завършек на лекарката от инфекциозното поделение на регионалната болница, написа " Труд ".

От началото на април доктор Иванова е била под домашна карантина. При инспекциите по случая се е открило, че тя е осъществила незадоволително обезопасен контакт с компаньон на пациент, сподели доктор Петя Балулова, шеф на РЗИ – Сливен. Преди приключването на карантината й е изработен PCR-тест, който е дал негативен резултат. Въпреки това до края на месеца още веднъж е останала вкъщи, отвън отделението. Състоянието й внезапно се е влошило на 30 април, когато е била призната като пациент. За страдание, реанимационните дейности, напъните на сътрудниците й и осъществените съвещания със столични експерти не са повлияли. Клиничната картина се е влошила бурно, с съдбовен край.

На всички доста ни е мъчително за доктор Иванова “, сподели смутена доктор Балулова. Сред инфектираните са брачният партньор на лекарката – доктор Радостин Иванов, който е доктор в същото поделение. Положителни са пробите и на родителите му. Лечението им продължава, положението им е положително. Инфектирани са били още пет медицински сестри и една санитарка от отделението, които също като двамата лекари са работили на първа линия с заболели от ковид. Те са признати в инфекциозното поделение.

В момента в отделението има единствено един доктор – завеждащата доктор Милена Ченкова. От началото на епидемията тя е с най-голяма натовареност във връзка с пациентите. Всички проби, които са й осъществявани от време на време, са с негативни резултати, както и на останалия личен състав.

Заради усложнената епидемиологична конюнктура регионалният шеф Чавдар Божурски свика изключително съвещание на спешния щаб. „ От 30 април е прекратен приемът на нови пациенти в инфекциозното поделение, само че то продължава да работи “, сподели Божурски. Продължава лекуването на 14-те пациенти с Ковид-19 в него. Още двама души – контактни на инфектирани, са в болничното заведение. Преди инфекциозното поделение да възвърне активността си в целия си потенциал, ще бъде осъществена цялостна стерилизация. Изп.директор на регионалната болница доктор Васислав Петров заяви, че са командировани двама лекари, които ще работят там – експерт по фтизиатрия и лекар-доброволец от отделението по ендокринология. Командировани са в допълнение и четири медицински сестри. Очаква се инфекциозното поделение да стартира още веднъж работа на 18 май. През този интервал ще бъде осъществено образование от епидемиолозите от болничното заведение и от РЗИ на командированите лекари и здравни експерти за характерните ограничения за сигурност, които би трябвало да се съблюдават в изискванията на Ковид-19.

Засега новите пациенти се насочват към МБАЛ – Сливен, която е конструкция на Военно-медицинската академия. Военната болница в града разполага с 20 кревати, сега лекува 12 пациенти, работи на отборен принцип. Разполага с подготвен личен състав, в това число и с двама лекари-инфекционисти.

В подготвеност за банкет на пациенти са и две частни лечебни заведения в града, които са обезпечили общо 15 кревати за инфектирани от ковид.

На Центъра за незабавна здравна помощ, инфекциозните отделения в регионалната и военната болница са били предоставени предпочитано персонални защитни средства още при започване на епидемията, както от логистичния щаб, по този начин и посредством многочислените получени дарения, споделиха от РЗИ. Епидемиолозите от болничното заведение и от РЗИ реализират всекидневен надзор за използването им, увериха от здравната ревизия.

Всяко лечебно заведение работи по контракт за унищожаването на изключително рисковите боклуци. Областната болница е основала организация за прането на персоналните защитни средства за многократна приложимост. От през днешния ден се минава към потреблението на персонални защитни средства за еднократна приложимост.

Към момента няма данни за инфектирани от ковид чиновници в обществените заведения в Сливен и региона. Организира се проучването им.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР