43-годишен напълно парализиран мъж в Италия получи одобрението на регионалните

...
43-годишен напълно парализиран мъж в Италия получи одобрението на регионалните
Коментари Харесай

Италия одобри законно асистираното самоубийство

43-годишен изцяло неподвижен мъж в Италия получи утвърждението на районните здравни управляващи за желанието да постави завършек на живота си. 

Така страната се придвижва до първия в историята си случай на законно асистирано самоубийство, съобщи неправителствената организация Luca Coscioni, представена от Politico.

Мъжът, разпознат единствено като Марио, е неподвижен при пътнотранспортно произшествие преди 10 години. Първоначално той мислел да отиде в Швейцария, където има закони за правото на гибел, само че по-късно решил да продължи делото си в Италия. Настоящият резултат е реализиран след първичен отвод от страна на съответните органи и две правосъдни каузи.

Оценка на здравните управляващи в страната сочи, че пациентът е душевен здрав, само че изпитва непреодолима физическа и психическа болежка. Методът, по който асистираното самоубийство може да бъде осъществено, към момента не е конкретизиран.

Законосъобразността на асистираното самоубийство продължава да бъде сложен въпрос в Италия , където против него се афишират авторитетната Римокатолическа черква и някои политици. През 2019 година Конституционният съд на страната взе решение по дело, в което изцяло неподвижен мъж беше откаран в Швейцария, с цел да почине по лична воля.

Тогава съдът одобри, че асистираното самоубийство е възможно, когато пациентите са в положение да вземат решения и изпитват мощни болки.

На процедура обаче в здравната система на страната липсва какъвто и да е установен път за искане на асистирано самоубийство. Случаят на Марио е първият по рода си след решението на Конституционния съд и по този начин може да сътвори значим казус.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР