43 години - толкова са изминали от първата копка, с

...
43 години - толкова са изминали от първата копка, с
Коментари Харесай

Националната детска болница - един 43-годишен мираж

43 години - толкоз са минали от първата копка, с която Тодор Живков слага началото на градеж на Национална педиатрична болница. Годината е 1978. Градежът продължава до 1989 година, когато изниква ново предложение - някогашната профсъюзна школа на Горнобански път да се трансформира в детска болница. И тази концепция замира, откакто са направени стъпки за реорганизация, лишили значително средства. В последна сметка и по двата плана настава тишина за десетилетия.

Идва 2004 година, когато в здравното министерство се подписват договорите на създаване на педиатрична университетска болница в столицата. Подписите под съглашението за финансиране на плана с външна кредитна линия са на финансовия министър по това време Милен Велчев, сътрудника му здравен министър Славчо Богоев и представител на австрийска банка, която ще кредитира плана. Подписан е и контракт с австрийска фирма-изпълнител, която ще проектира, построява и оборудва болничното заведение. Общата стойност на начинанието е близо 43 млн. евро, от които 85% се обезпечават със заем от австрийската банка, останалата част от средствата са съфинансиране от българска страна.

Месеци по-късно се открива, че договорът за финансиране не е преференциален за България. Условията по него са предмет на обсъждане в особено основана парламентарна комисия. В резултат Велчев е заставен да признае, че Европейската капиталова банка и Световната банка са предложили по-изгодни условия за такива планове, само че договарянията претендирали повече време. Със споразуменията се захващат Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата и инспекция открива, че загубите за страната ще са големи. Така тематиката " национална педиатрична болница " още веднъж " заспива ".

През 2012 година обаче Българската педиатрична асоциация взема решение да я възроди. Започват кореспонденции с институциите, които не дават резултат. В последна сметка 5 години по-късно е основан предприемчив комитет, който предлага да се построи " Детски здравен парк ". Как си показват този парк участниците в комитета, който сплотява както професионални по този начин и цивилен организации? Това би трябвало да е многопрофилен медицински комплекс, който да дава отговор на актуалните условия за педиатрични грижи и да събере под един покрив педиатричните звена от огромните лечебни заведения.

Година по-късно за пръв път в проектите за създаване на педиатрично университетско заведение се стартира концепцията за задачата да бъде преструктурирана болница " Лозенец ". Месец откакто е направил предлагането, тогавашният здравен министър Кирил Ананиев, го отдръпва и постановява да се довърши градежът в двора на Александровска болница, стартират през 1978-ма.

През юли 2019 година Министерството на здравеопазването афишира социална поръчка за инженеринг. Стойността е близо 95 млн. лева, като от тях 500 хиляди евро се обезпечават от Норвежкия финансов механизъм, а останалите - от българските данъкоплатци посредством бюджета на Министерството на здравеопазването. Поръчката незабавно е обжалвана от Камарата на архитектите в Комисията за защита на конкуренцията и във Върховния апелативен съд. Жалбата се отхвърля.

Случващото се акумулира внушителна гражданска сила и през 2019 година се основава самодейността " За същинска детска болница ". В обществените мрежи се популяризира петиция за преустановяване на публичната поръчка.

Въпреки доводите за неприспособимост на изоставения градеж, митингите против желанията на здравните управляващи и събраните над 12 000 подписа, напролет на 2020 година Ананиев подписва контракт за близо 100 млн. лева

Договорът за дотъкмяване на градежа в двора на Александровска болница, включва планиране, създаване и контрол на националната многопрофилна педиатрична болница. Изпълнител е консорциумът " Детско здраве ", който сплотява разнообразни поделения на Главболгарстрой.

След мигновения публичен ропот обаче Бойко Борисов анулира решението за дотъкмяване на остарелия градеж и се " ангажира " да бъде основана нова постройка, в границите на към този момент подписания контракт.

Месеци по-късно, в прорез с публичните настройки и мненията на част от педиатричната колегия държавното управление реши да се сътвори Здравна капиталова акция за детска болница, еднолично акционерно сдружение с начален капитал 30 млн. лева и други 50 млн. лева, които да бъдат импортирани до края на юли 2021 година Още 20 млн. се предвиждаше да бъдат импортирани година по-късно.

Начело на капиталовата компания беше назначен ръб, в който влизат строителен инженер, юрист и детския онкохематолог проф. Добрин Константинов. През септември 2020 година се организира публично разискване на плана за нова болница на " Детско здраве ", без да стане ясно дали изпълнителят въпреки всичко ще събори останките в двора на Александровска болница и ще строи на тяхно място.

С назначението на служебно държавно управление тематиката " национална детска болница " получи малко по-различно развиване. С встъпването си в служба служебният министър Стойчо Кацаров организира съвещания с гражданската самодейност " За същинска детска болница ", с представители на педиатричната колегия и капиталовата акция. След месеци мъртвило, в края на втория си мандат, ненадейно разгласи, че националната педиатрична болница ще се строи в двора на някогашната Правителствена, а до момента в който градежът бъде приключен (по думите му в идващите 5 години) децата ще бъдат лекувани в " Лозенец ", която ще се слее със профилираната детска болница " Проф. доктор Иван Митев ". Според министъра тъкмо този двор е най-подходящото място за такова лечебно заведение, защото е ситуиран измежду Южния парк, също така там е планувано да бъде конфигуриран протонен ускорител, с което децата с онкологични болести ще могат да бъдат лекувани с най-съвременната терапия.

Съвсем предстоящо концепцията за обединение не се понрави на нито една от лечебните заведения, медиците от " Лозенец " излязоха на митинг, към тях се причислиха и студентите от Медицинския факултет на СУ. Лекарите упрекнаха Кацаров в реваншизъм, а преподавателите оповестиха, че няма да продължат образователната си активност, до момента в който това решение не бъде анулирано. В отговор, ден преди да напусне поста си, Кацаров заяви, че протоколното решение за сливането на двете лечебни заведения и капиталовата компания е подписано и посочи, че по сметките на сдружението към този момент има 80 млн. лева Така завеща на новоназначения министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова парещ спор, с който тя беше принудена да се оправи с встъпването си в служба.

Очаквано, решението ѝ беше да спре сливането до изясняване на събитията и обзор на документите по случая. Въпросът със сливането беше и един от първите, на които тя трябваше да дава отговор по време на парламентарен надзор. В коридорите министърката разгласи, че към момента няма решение, само че съгласно до момента известните ѝ обстоятелства по плана, построяването на детска болница с реорганизация на изоставения градеж в двора на Александровска болница " има своите преимущества ".

Междувременно изникна нова концепция за място на националната Педиатрия. Преди дни някогашният основен проектант на София Петър Диков предложи да се събори незавършената клиника по вътрешни заболявания в медицинския комплекс в столицата и на нейно място да се построи детската болница.

Според него по този начин ще може да се употребява експертния запас на прилежащите лечебни заведения в комплекса. Освен това скелетът на този незавършен градеж бил доста по-лесен и на ниска цена за срутване. Друг мотив на арх. Диков е, че по организационен проект там е планувана болнична постройка и издаването на виза за градеж може да стане доста по-бързо.

По думите на Диков мястото е отзивчиво, наоколо има метростанция, има паркова част, която може да се трансформира в привлекателен двор на детската болница, също така може да се включи и някогашната Патофизиология, друга постройка пред самосрутване, и да се оформи комплекс.

Архитектът счита, че проектирането на сходна постройка не е по силите на българска компания и предлага да се изследва опита на община Бургас, която работи със профилирана консултантска компания, определена с търг-конкурс извършен от Европейската капиталова банка.

Какво ще се случи с идеята " Национална детска болница " ще разберем следващата година. В духа на наближаващите празници можем да си позволим оптимизъм по тематиката, още повече, че планът е включен в Плана за възобновяване и развиване. А и да си позволим и да помечтаем - една 43-годишната заспалост да свърши.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР