43 държави, сред които и България, поискаха от Русия независимо

...
43 държави, сред които и България, поискаха от Русия независимо
Коментари Харесай

България и 42 други държави поискаха международно разследване на смъртта на Навални

43 страни, измежду които и България, желаеха от Русия без значение интернационално следствие за гибелта на Алексей Навални , съобщи Агенция Франс Прес.

след няколко години, прекарани в съветски затвори. На 1 март, а по-късно се оказа, че поради присъединяване в манифестации в памет на опозиционера.

За интернационалното следствие приканиха страните от Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия, Норвегия, Украйна, Австралия и Нова Зеландия . Те желаеха също и незабавното и абсолютно освобождение на всички политически пандизчии, правозащитници и публицисти, които са арестувани поради мирното практикуване на човешките си права, както и поради опълчването на войната в Украйна.

„ Възмутени сме от гибелта на съветския опозиционен политик Алексей Навални, за която крайната отговорност носят президентът Путин и съветските управляващи. Призоваваме Руската федерация да постави завършек на този климат на безотговорност и да сътвори безвредна среда за политическата съпротива и сериозните гласове “, съобщи посланикът на Европейски Съюз в Съединени американски щати и интернационалните организации в Женева Лоте Кнудсен .

Според формалния отчет, направен от съветските управляващи и възложен на майката на Навални, гибелта на опозиционера е настъпила по естествени аргументи. Според членовете на екипа на опозиционера той е бил погубен.

В края на февруари сътрудничката на Навални Мария Певчих сподели, че гибелта му е настъпила директно след реализирано съглашение за размяната му с в Германия офицер от Федералната работа за сигурност на Русия Вадим Красиков . В изявление за Свободна Европа преди седмица това удостовери и, който е бил част от преговорния развой.

Алексей Навални беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на съветската съпротива. През 2020 година той, само че след това беше избавен в Германия. Независимо журналистическо следствие разкри, че отравянето му е било.

През 2021 година се върна в Русия, където беше задържан и наказан по няколко изфабрикувани каузи. Оттогава той излежаваше присъдите си в затвори със непоколебим режим. Последно през декември той в Арктика.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР