43.5% от софиянци ще гласуват на местните избори, които ще

...
43.5% от софиянци ще гласуват на местните избори, които ще
Коментари Харесай

Центърът за анализи и маркетинг: Васил Терзиев - 32.7%, Антон Хекимян - 23.4%, Ваня Григорова - 19.5%

43.5% от софиянци ще гласоподават на локалните избори, които ще се проведат на 29 октомври, и са решили за кого. 14.7% са решили, че ще гласоподават, само че не знаят за кого, 18.6% още не са решили дали да гласоподават и 23.2% заявяват, че няма да гласоподават.

Това сочат данните от изследването " Електорални настройки в София една седмица пред изборите ". Възложители и финансиране на плана са от Центъра за разбори и маркетинг, а интервалът на осъществяване е в дните 19-23 октомври посредством директно стандартизирано изявление. Изследването е направено измежду 804 пълнолетни жители на София. Метод на образуване на извадката - двустепенна гнездова извадка с възможност пропорционална на размера на гнездата.



Анализът включва и въпрос за коя листа с претенденти за общински съветници биха дали своят вот хората. 33.5% показват, че биха дали своят вот за ПП-ДБ- " Спаси София ", 24.2% - за ГЕРБ-СДС, 12.4% - за Българска социалистическа партия, 10.8% за " Възраждане ", 5.9% за " ИТН " и 3.4% за локална коалиция " КОД ".

На въпрос " За кой претендент за кмет смятате да гласувате ", 32.6% декларират, че ще гласоподават за Васил Терзиев (ПП-ДБ- " Спаси София " ), за Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС) - 23.4%, за Ваня Григорова (БСП) - 19.5%, за Деян Николов ( " Възраждане " ) - 9.7%, за Ивайло Вълчев (ИТН) - 6.0%, за Вили Лилков ( " КОД " ) - 4.5%.



Изследването на Центъра за разбори и маркетинг демонстрира, че в София най-вероятно ще има балотаж сред Васил Терзиев и Антон Хекимян, на който ще завоюва Терзиев.



Ако на балотажа против Васил Терзиев се класира Ваня Григорова, още веднъж претендентът на ПП-ДБ- " Спаси София ", печели най-вече поддръжка.

Изследването обгръща и въпроси, свързани с проблемите, които би трябвало да бъдат решени след локалния избор, без значение кой ще стане претендент за кмет на София.

50.4% от запитаните означават, че измежду най-сериозните проблеми пред страната са високите цени и инфлацията, 22.1% споделят, че това е битката с корупцията, 14.0% декларират правосъдната промяна и смяната в Конституцията и 11.2% присъединението към Шенген и Еврозоната.

На въпрос кои са трите съществени казуса на София, които би трябвало да бъдат решени предпочитано, 27.5% от интервюираните показват измежду тях положението на пътищата и тротоарите, чистотата и сметосъбирането се прави оценка като проблем от 20.9%, 23.2% показват, че би трябвало да се реши казусът с паркирането и 19.7% означават, че би трябвало да се реши казусът с автомобилният трафик. Проблем за софиянци остава и дефицитът тук-там в детски градини и ясли - за 17.9% от интервюираните.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР