4258 ученици са участвали във второто класиране за прием след

...
4258 ученици са участвали във второто класиране за прием след
Коментари Харесай

Всеки шести кандидат за гимназия в столицата не е приет

4258 възпитаници са взели участие във второто класиране за банкет след 7-и клас в столицата, като 699 от тях не са признати, заяви началникът на просветителния инспекторат Ваня Кастрева.

Това значи, че всеки шести кандидат-гимназист не е признат и ще би трябвало да изчака резултатите от третото класиране, с цел да разбере къде ще продължи своето обучение.

От общия брой взели участие във втория стадий за банкет 3422 възпитаници са подали заявление за включване в него, защото не са били удовлетворени от учебното заведение, в което са били класирани в началото. Останалите 836 претенденти са били включени автоматизирано в класирането, защото не са били признати в нито едно школо.

На първия стадий поради дефицит на претенденти от заложените в план-приема 383 паралелки бяха закрити общо 15. Други два класа пък запълниха потенциала си при записването на учениците.

„ В две паралелки нямаше свободни места. Едната е отстрани „ Природни науки “ с химия и биология в Националната природо-математическа гимназия „ Академик Любомир Чакалов “, другата е „ логистика на товари и услуги “ (б.а. - приключват с специалност „ пощальон “) в 123-о СУ „ Стефан Стамболов “, прецизира Кастрева пред Монитор.

Така претендентите на второ класиране можеха да избират всред 366 паралелки, измежду които и такива в най-желаните гимназии. Приетите на второ класиране възпитаници пък са общо 3766. „ Към тях спадат и кандидат-гимназисти, които не са класирани в нито едно учебно заведение. 344 възпитаници от всички класирани не са били признати на първия стадий “, показва Кастрева.

Те би трябвало да се запишат на следващия ден или в понеделник в школото, в което са признати, с истинските си документи. Ако не го създадат, губят своето място и то ще бъде оповестено като свободно за третия стадий на 23. 7. 2018 година

В топ 10 на най-желаните гимназии има единствено едно разбъркване. ТУЕС измества 73-о СУ „ Владислав Граматик “ от третото място. В гимназията към Технически университет последният признат възпитаник е с бал 438,500 точки.(б.а.- на първо беше с 440,500 точки) „ На второ класиране се е намалил минималният бал измежду най-желаните гимназии, защото местата са заети от идващите искащи “, изясни повода за разбъркването шефката на инспектората.

Софийската математическа гимназия не отстъпва първото място в класацията, като последният признат възпитаник е влезнал с бал 476, 500 точки. Второто място държи 91-а Немска езикова гимназия „ Владислав Граматик “ с бал 455, 000 точки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР