4200 лв. ще струва всяка една от новите 1637 изборни

...
4200 лв. ще струва всяка една от новите 1637 изборни
Коментари Харесай

4200 лв. ще струва всяка една от новите машини за изборите

4200 лева ще коства всяка една от новите 1637 изборни машини, които ще дойдат от " Смартматик ". Цената на поръчката е към 13 млн. лв.. Това сподели в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " Димитър Димитров от ЦИК. Припомняме, че " Сиела " изиска 15 млн. лв. за 1500 устройства.

Около 4200 лв. са коствали и старите машини, сподели Димитър Димитров. В договорката със " Смартматик " за почти 13 млн. лв. с изключение на машините ще бъде включен и програмен продукт. Димитров разяснява и че в контракта има изискване за предплатено възнаграждение на оборудването.

" Всички, които са били налични, сме ги закупили. Даже сме ги закупили в един чудноват контракт, в който три дни след подписване на контракта бюджетът през ЦИК и " Информационно " ще изплати на " Смартматик " цената на оборудването ", изясни той.

Според Димитров договорката е типичен образец, в който авансово се заплаща на монополиста просто тъй като няма различен излаз. Колкото до парите на " Сиела Норма " за старите машини, те още не са изплатени, сподели Димитров, тъй като не всичко предстоящо е свършено от компанията.

" Възможно е да има спор за това дали да се понижи цената, която е платена на " Сиела ", апропо 2019 година по европейските избори приехме, че има отчасти несъблюдение и намалихме контрактуваната цена ", изясни Димитров.

Всички, които се интересуват от технологията и организацията на гласуването с машини, могат да следят на следващия ден изборите в Благоевград, които ще се нещо като подготовка, сподели още Димитров. Той изрази и мнение, че гласуването с машини е противоречиво, тъй като няма право на избор, а гласуването с бюлетина е най-прекият метод за изложение на волята на гласоподавателя. Димитров обаче добави, че не чака опити за " бойкот " при гласуването с машини.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР