420 000 лева ще струва исканият от група общински съветници

...
420 000 лева ще струва исканият от група общински съветници
Коментари Харесай

420 000 лв. ще струва референдумът в Бургас за чистотата на въздуха

420 000 лв. ще коства желаният от група общински съветници в Бургас локален референдум за чистотата на въздуха. Това сочи информация, предоставена от секретаря на община Бургас Божидар Кънчев в отговор на запитване от общинския консултант Георги Дракалиев.
Темата ще бъде първа точка от плануваното за вторник (27 ноември) съвещание на локалния парламент.
Съветниците оферират в допитването да се включат следните два въпроса:
„ Считате ли, че е належащо Община Бургас да предприеме всички спомагателни ограничения, съгласно настоящото законодателство, за ограничение на замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината? “ и „ Искате ли Община Бургас да подписа контракт с самостоятелна интернационална организация за правене цялостен разбор на въздуха в общината и осъществяване на ежемесечен мониторинг на индикаторите и нездравословните излъчвания във въздуха? “.
Ако Общински съвет утвърди предлагането, локалният референдум ще се организира на 27 януари 2019 година
Съветниците сочат, че от началото на 2018 година до септември месец в Бургас има подадени стотици сигнали за влошено качество на атмосферния въздух. Те припомнят, че поради казуса с мръсния въздух в града, през януари и март месец т.г. бяха извършени два митинга с гледище виновните институции да вземат ограничения против замърсителите на въздуха.
„ Кметът на Бургас Димитър Николов даде обещание да изпрати писма до управленията както на " Лукойл ", по този начин и на " Кроношпан " с искане двете предприятия да закупят със свои средства ново съоръжение - газ-анализаторни станции, които да бъдат инсталирани в комплекс " Славейков " и да правят 24-часов мониторинг на индикаторите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Община Бургас. " Кроношпан " закупи и инсталира станция, само че единствено за мониторинг на ФПЧ. Друг стихотворец ангажимент от страна на Общината бе комплексното позволение на " Кроношпан " да бъде променено, като условието към предприятието да бъде осъществяването на 24-часов мониторинг на излъчванията във въздуха. Информация това да е изпълнено няма. По време на митингите беше подкрепена и концепцията за основаване на карта, върху която да се маркират евентуалните замърсители в Бургас, само че такава към момента липсва “, изясняват вносителите на докладната.
Те смятат, че взетите от община Бургас ограничения за възстановяване чистотата на въздуха са незадоволителни и по тази причина би трябвало да се даде опция на бургазлии да изразят своята воля по Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление.
„ Прекрасно разбираме, че на територията на община Бургас липсват огромни вложения в индустриалния бранш към този момент доста години. Но в това време сме безапелационни, че това не е съображение, с цел да не се желае мнението на хората, когато се касае до заобикалящата ги среда. Без да разясняваме изрядността на заводите, тъй като по този мотив нееднократно са правени инспекции от страна на способените органи, които са се произнесли и издали нужните наставления, имаме вяра, че няма размер на инвестиция, който да е над човешкото здраве, колкото и пари да са вложени, и колкото работни места да са открити “, допълват вносителите.
Междувременно кметът на Бургас Димитър Николов и министърът на околната среда и водите Нено Димов предизвикаха поредност от диалози с управленията на огромните промишлени предприятия. Първата беше с управлението на дървопреработвателното дружество „ Кроншпан “, която се организира в РИОСВ-Бургас, с присъединяване на народни представители и общински съветници.
Те пожелаха в завода да бъдат въведени най-хубавите налични техники за всички пречиствателни устройства на територията на " Кроношпан ".
До 10 декември предприятието би трябвало да показа график с стадиите на въвеждане в употреба на новите техники. То би трябвало да стартира незабавно, а всички ограничения би трябвало да са изпълнени не по-късно от ноември 2019 година.
До края на зимата планът на ново сложно позволение би трябвало да бъде показан на жителите на Бургас за публично разискване. За по-голяма бистрота общината ще даде опция на специалисти, излъчени от жителите, да валидират непрекъснато първичните данни от станцията за премерване на въздуха в комплекс " Славейков ".
Данните от новата станция към този момент са налични и на интернет страницата на Община Бургас. Предстоят срещи с управленията на " Лукойл Нефтохим " - Бургас и други промишлени предприятия.

Вчера кметът на Бургас Димитър Николов е подал пред Общинския съвет и своето позитивно мнение по настояването да се организира локален референдум.
Той напомня, че огромна част от ограниченията в признатата Програма за възстановяване качеството на въздуха са изпълнени.
„ Факт е реконструкцията на главните улици на градския превоз, както и осъществената цялостна рационализация на публичния превоз - обновяването на автобусния парк, въвеждането на системата от бързи автобусни линии и новите енерго-ефективни тролейбуси. Извършените сравнителни замервания с единствената в страната общинска Мобилна станция за надзор качеството на въздуха несъмнено потвърдиха понижаване в равнищата на замърсителите към главните пътни артерии на Бургас. Създадохме условия за различно напредване на жителите и гостите на града посредством построената велосипедна мрежа и общинската система за колела чартърен “, сочи градоначалалникът.
По думите му с резултат върху възстановяване качеството на въздуха са изпълнените планове по построяването на пътен възел „ Юг “ и надлеза над Товарна гара, дружно с разширението на ул. „ Крайезерна “, извеждайки директния трафик от града.
Общината предизвиква потреблението на електро-автомобили посредством създаване зарядни станции, гратис паркиране в „ синя зона “, данъчни облекчения за електрически МПС.
„ Заложихме на повишението на енергийната успеваемост в обществената инфраструктура, жилищните здания и уличното осветяване, на потреблението на различни горива за отопление на постройките на учебни заведения и детски градини. Гордеем се с първата постройка с близо до нулево ползване на сила на ДГ „ Пинокио “ в к-с „ Меден Рудник “, добавя Николов. И разяснява, че общината обезпечава достъп в действително време до данните от пунктовете за мониторинг на качеството на въздуха посредством интернет страницата на общината и 4 осведомителни електронни табла.
Община Бургас е предоставила безплатно на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Бургас, бранш „ Пътна полиция “ газ-анализатор за отработените газове на МПС. Осигурена е инфраструктура за безплатно предаване и оползотворяване на излезли от приложимост гуми от жители за попречване на нерегламентираното им изгаряне и замърсяване на въздуха.
„ Наясно съм, че най-труден за решение е казуса със замърсяването на въздуха от битовото отопление с твърди горива и съществува действителен риск за справяне, в случай че няма желанието и присъединяване на жителите. В поддръжка на жителите на Бургас, защитихме пред Оперативна стратегия „ Околна среда “ и сме утвърдени като бенефициент на безплатна финансова помощ в размер на 12,965 млн. лева за осъществяване на план за понижаване замърсяването на въздуха от потреблението на твърди горива за битово отопление - замяна на горивните устройства и потребление на различни и качествени горива “, показва още Николов.
В мнението си той акцентира, че администрацията е поредна в настояванията й към Министерство на околната среда и водите за смяна на Комплексното позволение на „ Кроношпан България “ ЕООД и въвеждане на изискване за осъществяване на лични непрекъснати измервания на индустриалната площадка. Настоява също Министерство на околната среда и водите да съгласува нова и щадяща технология за отработване на „ старите екологични вреди “ на територията на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД.
„ Ето за какво смятам, че препоръчаните въпроси за решение посредством локален референдум са естествено продължение на поредните старания на общината за обезпечаване на удобна витална среда и напълно поддържам провеждането му, като общинската администрация ще извърши решението на общинския съвет и ще обезпечи организационно техническата подготовка на локалния референдум “, е показал кметът в умозаключение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР