42 процента от смъртните случаи у нас са могли да

...
42 процента от смъртните случаи у нас са могли да
Коментари Харесай

Евростат: 42% процента от смъртните случаи в България е можело да бъдат предотвратени

42 % от смъртните случаи у нас са могли да бъдат предотвратени, сочат данни на " Евростат " за случаите на така наречен " предотвратима гибел " в Европейски Съюз през 2016 година

Показателят за смъртност не е предопределен да бъде дефинитивно премерване на качеството на здравните грижи в държавите-членки, само че той дава известна индикация за качеството и успеваемостта на здравните политики в дадена страна, съгласно " Евростат ". Смъртните случаи не биха се случили, в случай че е имало ефикасна здравна система и качествени медицински услуги и технологии.

Според данни на Национален статистически институт у нас през 2016 година са умряли 107 580 души, което значи, че към 45 000 от умрелите у нас е можело да бъдат избавени.

Средният индикатор в Европейски Съюз за " предотвратима гибел " е 33 на 100, а най-вече предотвратими смъртни случаи са регистрирани в Румъния – близо 49 %. Данните подреждат България на пето място в обратна посока, след Латвия и Литва – 47 % и Словакия – 44 %. В Хърватия и Унгария индикаторът е 41%.

 Страните с най-лошо и страните с най-хубаво опазване на здравето в Европейски Съюз. Източник - Евростат.
Страните с най-лошо и страните с най-хубаво опазване на здравето в Европейски Съюз. Източник - Евростат.

Най-качествено опазване на здравето и надлежно най- невисок дял на несъответстващи смъртни случаи, е регистриран във Франция – 25 на 100, Белгия и Дания – 26 на 100, Холандия – 28 на 100, Полша – 30 на 100.

Най-много българи са умряли за интервала от заболявания на кръвообращението – 1 131 случая на 100 хиляди души население. Това е близо 4 пъти повече от средностатистическите данни за Европейски Съюз – към 350 случая на 100 хиляди души в Европейски Съюз, умряли от заболявания на кръвообращението.

Втората най-голяма група заболявания довели до гибел в България са злокачествените новообразования – към 17 хиляди, което е към 240 смъртни случая на 100 хиляди души и е съпоставимо с европейските критерии – 262 смъртни случая на 100 хиляди души в Европейски Съюз.

Най-малко са били смъртните случаи у нас в резултат на транспортни произшествия или самоубийства – по 9 случая на 100 хиляди души, при индикатори за Европейски Съюз надлежно 7 и 11 случая на 100 хиляди души население в Европейски Съюз.

Близо 570 хиляди несъответстващи смъртни случая или към 33 % от всички регистрирани смърти в Европейски Съюз , са могли да бъдат избегнати посредством качествени медицински услуги и технологии, демонстрират данните от разбора на Евростат.

Общият брой на смъртните случаи в Европейски Съюз е бил към 1,7 млн. души през 2016 година, или една гибел от три в Европейски Съюз, би могла да бъде избегната.

Най-честата причина за смъртност в Европейски Съюз са заболяванията на сърцето, 180 хиляди смъртни случая от тази категория, евентуално са могли да бъдат предотвратени. На втора позиция са сърдечните удари – към 90 хиляди или 6 % от общата смъртност в Европейски Съюз, също би могла да бъде предотвратена. Други типове заболявания, които биха могли да не приключват с съдбовен край са колоректалният рак – 66 хиляди предотвратими случая и рак на гърдата – към 50 хиляди предотвратими случая.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР