42% от българите планират да харчат повече през тази година.

...
42% от българите планират да харчат повече през тази година.
Коментари Харесай

Над 40% от българите ще харчат повече тази година

42% от българите възнамеряват да харчат повече през тази година. Показателят понижава с 9 пункта по отношение на 2020 година, сочат данни от годишното изследване " Обсерватория ” на една от водещите финансови институции у нас за потребителско кредитиране, написа " Монитор ". С максимален дял на искащите да харчат сме точно ние, дружно с Румъния (42%) и Чехия (40%).

Лидер в класацията пък е Словакия, където 72% от интервюираните показват, че през 2021 година ще използват повече. Статистиките обаче демонстрират, че наклонността у нас във връзка с разходи се разграничава спрямо тази в други европейски страни. Всъщност проектите за разноски понижават в Европа, като приблизително 34% от европейците считат да харчат повече. За година индикаторът е надолу с 6 на 100, излиза наяве още от изследването на БНП " Париба Лични финанси ”. " Отношението на европейците е да са деликатни и консервативни и това е естествено ”, разяснява шефът на финансовата институция в България Жозе Салойо.

В идващите 12 месеца българите планираме да дадем най-вече пари за дома и за пътувания и развлечения. 55 на 100 от нас са показали, че ще харчат за ползване на техника и електроника, а други близо 50 на 100 са показали пътуванията и развлеченията. На трето място с 46% е ремонтът, следван от мебелите с 39 на 100. Над една трета от българите ще си купят нов смарт телефон, а пък други 30% ще купят материали за ремонт или създаване вид " направи си самичък ”.

Любопитно е да се означи, че въпреки настроенията у нас да са за харчене, то почти половината от българите считат и да икономисват повече през 2021 година. 49% от интервюираните са показали, че през идващите 12 месеца имат намерение да заделят повече пари, което е със 7 на 100 по-малко по отношение на 2020 година. В съпоставяне със средноевропейското равнище, което е 54%, индикаторът за България е единствено с 5 на 100 по-малък. Иначе изследването демонстрира още, че българите продължаваме да бъдем песимисти. Ние даваме най-ниската оценка във връзка с обстановката в страна ни, която за 2021 година е 3,6 точки от 10 вероятни или с 0,5 по-малко за година. Средно в Европа жителите дават оценка от 4,7% или с 0,7 точки по-малко по отношение на 2020 година. Повече оптимизъм обаче има за персоналната обстановка, където българи и унгарци дават 4,7 точки и се подреждат последни в класацията. Средният резултат на Стария континент е 5,7 точки.

По отношение на отдалечената работа, 67% от хората показват, че тя работи добре. Българите са под междинното равнище с резултат 53%. Интересно наблюдаване е, че на фона на скептицизма във връзка с отдалечената работа, единствено 27% от сънародниците ни харесват да работят единствено от офиса, което е под междинното от 37% за 15-те проучвани страни. Повечето българи или 54% избират комбинацията от домакински и действителен офис, което е по-високо от междинното равнище за Европейски Съюз от 41%. Проучването е извършено в интервала 27 ноември – 8 декември 2020 година измежду 15 европейски страни, измежду които Австрия, Белгия, България, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша и други. Интервюираните лица са общо 14 200 души, на възраст сред 18 и 75 години.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР