42% от българите изразяват своето желание да се ваксинират срещу

...
42% от българите изразяват своето желание да се ваксинират срещу
Коментари Харесай

Българинът остава скептичен към ваксината, но вече приема К-19 за заплаха

42% от българите показват своето предпочитание да се имунизират против К-19, в случай че има публично налична ваксина, която е считана за безвредна е ефикасна, до момента в който 36% по-скоро не биха си сложили такава ваксина. Това демонстрира новото световно проучване на "Галъп интернешънъл ", извършено в края на 2020 година и обхващащо 47 страни по света.

Няма ясно образувано мнение по отношение на това дали, в случай че има ваксина за ковид, която се смята за безвредна и ефикасна, множеството хора биха се ваксинирали.

27% считат, че болшинството у нас ще се имунизира, 23% показват подозрение, още 27% считат, че няма да има ясно изразено болшинство по този въпрос у нас, а останалите 23% не могат да преценяват въобще по какъв начин да отговорят.

Изглежда, че въпреки и българите да не одобряват с необикновен възторг концепцията за имунизация против COVID-19, пандемията не е повлияла отрицателно на цялостните настройки на обществото ни към имунизациите, показват от "Галъп ". Малко над 1/3 декларират, че след световната пандемия от ковид е по-вероятно да се имунизират по принцип, а малко под 1/3 споделят, че няма смяна в тяхното отношение по този въпрос. 1/4 пък споделят, че в този момент е по-малко евентуално да се имунизират.

35% от респондентите у нас чакат след пандемията българите да са по-склонни да се имунизират по принцип, до момента в който 22% считат, че след пандемията българите по-скоро ще заобикалят имунизациите. 16% пък не виждат смяна в публичното мнение по-този въпрос.

В края на предходната година у нас се следи спад в склонността на обществото ни да приема опасността от ковид за пресилена. "Галъп " сочи, че са съвсем идентични дяловете на тези, които имат вяра, че опасността от COVID-19 е пресилена (42%), и тези, които не се съгласяват с изказванието (44%). През последните месеци делът на пренебрегващите заплахата е понижен доста - с над 30% спрямо месец март. Изводът е, че обществото ни, въпреки и да привиква с живота в изискванията на ковид, е почнало да приема заплахата по-сериозно.

56% от българите считат, че държавното управление не се оправя добре със обстановката с ковид. 32% от сънародниците ни обаче са на противоположното мнение, а 11% не могат да преценяват.

От социологическата организация показват, че в първите месеци на рецесията българското държавно управление е получило мощен ситуационен рейтинг, подбуден от страха и неизвестността на новата опасност. В последните месеци обаче този мощен първичен заряд на поддръжка се изчерпва, както заради приучване с новата обстановка в изискванията на ковид, по този начин и заради сериозния растеж на новите случаи в страната в края на 2020 година

Проучването демонстрира, че до момента в който през април и юни близо 3/4 от българите са одобрявали метода, по който държавното управление у нас се оправя с ковид, то в този момент този дял се е стопил до 1/3.

2/3 от българите се съгласяват с изказванието, че ограничението на пътуването сред страните е допустим способ за битка с разпространяването на ковид. 1/5 е на противоположното мнение, а 9% не могат да преценяват. Българското общество по-скоро поддържа с известна принуда ограничението на пътуването, даже и то да е за минимизиране на разпространяването на болестта.

56% от запитаните показват подготвеност да се откажат от някои от своите човешки права, в случай че това ще помогне да се спре разпространяването на ковид, до момента в който 31% не биха жертвали своите човешки права, даже и с цел да лимитират болестта.

Отчита се обаче сериозен спад на изразената подготвеност за това спрямо заявеното единодушие през март (83%) и април (78%). Българското общество е и надалеч по-неуверено в единодушието си за отвод от човешки права на фона на систематизираните за света данни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР