42% от българите изразяват своето желание да се ваксинират срещу

...
42% от българите изразяват своето желание да се ваксинират срещу
Коментари Харесай

Българинът остава скептичен към ваксината, но вече приема COVID-19 за заплаха

42% от българите показват своето предпочитание да се имунизират против COVID-19, в случай че има публично налична ваксина, която е считана за безвредна е ефикасна, до момента в който 36% по-скоро не биха си сложили такава ваксина. Това демонстрира новото световно проучване на " Галъп интернешънъл ", извършено в края на 2020 година и обхващащо 47 страни по света.

Няма ясно образувано мнение по отношение на това дали, в случай че има ваксина за ковид, която се смята за безвредна и ефикасна, множеството хора биха се ваксинирали. 27% считат, че болшинството у нас ще се имунизира, 23% показват подозрение, още 27% считат, че няма да има ясно изразено болшинство по този въпрос у нас, а останалите 23% не могат да преценяват въобще по какъв начин да отговорят.
 Над половината от българите още считат ковид просто за мощен грип
Над половината от българите още считат ковид просто за мощен грип

На 42,5% от сънародниците ни им е писнало от ограничавания

Изглежда, че въпреки и българите да не одобряват с необикновен възторг концепцията за имунизация против COVID-19, пандемията не е повлияла отрицателно на цялостните настройки на обществото ни към имунизациите, показват от " Галъп ". Малко над 1/3 декларират, че след световната пандемия от ковид е по-вероятно да се имунизират по принцип, а малко под 1/3 споделят, че няма смяна в тяхното отношение по този въпрос. 1/4 пък споделят, че в този момент е по-малко евентуално да се имунизират.

35% от респондентите у нас чакат след пандемията българите да са по-склонни да се имунизират по принцип, до момента в който 22% считат, че след пандемията българите по-скоро ще заобикалят имунизациите. 16% пък не виждат смяна в публичното мнение по-този въпрос.

В края на предходната година у нас се следи спад в склонността на обществото ни да приема опасността от ковид за пресилена. " Галъп " сочи, че са съвсем идентични дяловете на тези, които имат вяра, че опасността от COVID-19 е пресилена (42%), и тези, които не се съгласяват с изказванието (44%). През последните месеци делът на пренебрегващите заплахата е понижен доста - с над 30% спрямо месец март. Изводът е, че обществото ни, въпреки и да привиква с живота в изискванията на ковид, е почнало да приема заплахата по-сериозно.

56% от българите считат, че държавното управление не се оправя добре със обстановката с ковид. 32% от сънародниците ни обаче са на противоположното мнение, а 11% не могат да преценяват.
 Над половината от българите още считат ковид просто за мощен грип
Над половината от българите още считат ковид просто за мощен грип

На 42,5% от сънародниците ни им е писнало от ограничавания

От социологическата организация показват, че в първите месеци на рецесията българското държавно управление е получило мощен ситуационен рейтинг, подбуден от страха и неизвестността на новата опасност. В последните месеци обаче този мощен първичен заряд на поддръжка се изчерпва, както заради приучване с новата обстановка в изискванията на ковид, по този начин и заради сериозния растеж на новите случаи в страната в края на 2020 година

Проучването демонстрира, че до момента в който през април и юни близо 3/4 от българите са одобрявали метода, по който държавното управление у нас се оправя с ковид, то в този момент този дял се е стопил до 1/3.
 37% от българите не желаят да си слагат ваксина против ковид
37% от българите не желаят да си слагат ваксина против ковид

Ние сме на първo място по подмолно мислене в Европа

2/3 от българите се съгласяват с изказванието, че ограничението на пътуването сред страните е допустим способ за битка с разпространяването на ковид. 1/5 е на противоположното мнение, а 9% не могат да преценяват. Българското общество по-скоро поддържа с известна принуда ограничението на пътуването, даже и то да е за минимизиране на разпространяването на болестта.

56% от запитаните показват подготвеност да се откажат от някои от своите човешки права, в случай че това ще помогне да се спре разпространяването на ковид, до момента в който 31% не биха жертвали своите човешки права, даже и с цел да лимитират болестта.

Отчита се обаче сериозен спад на изразената подготвеност за това спрямо заявеното единодушие през март (83%) и април (78%). Българското общество е и надалеч по-неуверено в единодушието си за отвод от човешки права на фона на систематизираните за света данни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР