42 хиляди ваксини срещу коронавируса за деца между 5 и

...
42 хиляди ваксини срещу коронавируса за деца между 5 и
Коментари Харесай

Около 2000 дози ваксини за деца ще пристигнат във Варна

42 хиляди ваксини против ковид за деца сред 5 и 11 години дойдоха у нас. Те са разпределени в София, Пловдив и Велико Търново. Разкрити са над 60 пункта за имунизиране в страната, като във Варна те ще бъдат 3. Още в ранния следобяд се чака в морския град да дойдат близо 2 хиляди ваксини.

Около 2000 дози се чака да дойдат във Варна. Там ще има 3 пункта за имунизация на деца, оповестява Българска национална телевизия.

Ваксини няма да бъдат поставяни във всички имунизационни пунктове във Варна. Местата ще са Регионалната здравна ревизия, там кабинетът ще работи в понеделник и петък, пунктът в Центъра за незабавна здравна помощ, който ще работи в сряда, и в поликлиниката, която се намира в двора на Многопрофилната болница " Св. Анна ".

Родителите би трябвало да знаят, че авансово би трябвало да запишат децата си за имунизация. Информация има в уеб страницата на здравната ревизия във Варна.

Засега в града са записани 7 деца, ползата е слаб.

" Нито съм про, нито съм анти имунизацията, просто съм мислещ човек и особено за децата родителите би трябвало да си вземат решението. Не бих ваксинирала детето си, тъй като просто не съм сигурна какво ще последва ", разяснява гражданин на Варна.

От РЗИ се надяват да не се стигне до изхвърляне на неупотребена ваксина, по тази причина провеждат имунизирането с авансово записване по телефона. Правят се групички от 10 деца, които ще бъдат ваксинирани едновременно в избран имунизационен център, с цел да не се изхвърлят ваксини, изясни епидемиологът доктор Мая Томова.

Макар че няма наложително условие, детските ваксини в кабинета на Центъра за незабавна здравна помощ ще бъдат поставяни от педиатър.

Задължително преди слагане на ваксина ще бъде извършен диалог с родителите, снемане на анамнеза, която би трябвало наложително да бъде направена, също така на децата ще бъде осъществен обзор - мерене на температура, обзор на гърлото, добави доктор Томова.

Ковид имунизациите за деца са доставени, на следващия ден афишират детайлности за използването им

По мотив на страничните реакции доктор Томова съобщи, че те са сходни както и при всички останали ваксини, които са в имунизационния календар.

" Най-често това е зачервяване на мястото на убождане, лека болежка, лек оток, възможни мускулни болки, настинка, температура. Но това са краткотрайни и преходни странични резултати ", сподели доктор Томова.

Необходимо е дистанцията сред двете ваксини - от Националния имунизационен календар и Коронавирус да бъде най-малко 14 дни, разясни доктор Томова.

Ваксинацията няма да бъде осъществена в случай че се откри, че детето е болно или има друго заболяване, което не е било открито преди да посети пункта за имунизация, или в случай че има алергия към предходна ваксина.

Децата не би трябвало да се ваксинират, в случай че сега са заболели, в случай че се лекуват с кортикостероиди или са получили тежка алергична реакция от предходна ваксина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР