419 млн. лв. е разплатила Столична община към бизнеса по

...
419 млн. лв. е разплатила Столична община към бизнеса по
Коментари Харесай

Еха! Инвестирани са 419 млн. лв. за улици, метро и нови трамваи в София

419 млн. лева е разплатила Столична община към бизнеса по капиталовата или така наречен финансова стратегия през 2022 година

“Това към момента не са окончателните числа, тъй като за дейностите, осъществявани през ноември и декември, действително ще се заплати през януари ”, изясни зам.-кметът по финанси, опазване на здравето и превоз Дончо Барбалов пред “24 часа ”.

584 млн. лева е размерът на финансова стратегия на София за предходната година. 54% от нея се обезпечават от лични средства и заеми, а остатъка - 46%, или 272,9 млн. лева, са от европейски стратегии.

“95 милиона лв., или 91% от средствата, които страната ни е отпуснала за финансови потребности, са разплатени ”, регистрира Барбалов. Вече са платени 64 млн. лева за строителството на детски градини, ясли и учебни заведения. Работи се по 77 разнообразни обекта в целия град, като 30 са напълно новите здания за градини, поправки се вършат в 41 учебни заведения и се строят 5 нови ясли.

Най-големи са вложенията за обучение в регион “Триадица ” - 9,6 млн. лева Причината е, че това е един от регионите с дефицит тук-там. Следват “Люлин ” с 6,9 млн. лева и “Овча Купел ” с 6,2 млн. лева

От личните средства на общината пък са разплатени 85% от бюджета. Това са 94,7 млн. лева

Най-много пари са отишли за разширението на третия лъч на метрото - 81 млн. лева, като част от парите са по проекта за възобновяване и резистентност. Още 18 млн. лева пък са за нови метровлакове. А 17,5 млн. лева - за рехабилитация на старите влакове по първа и втора линия. “Общо 116 млн. лева са разплатени по столичното метро ”, посочи Барбалов.

В момента се прави разширението на подземната железница в регион “Подуяне ”. Там се построяват три нови метростанции, ситуирани до стадион “Георги Аспарухов ” и на кръстовищата на бул. “Владимир Вазов ” с ул. “Витиня ” и ул. “Ст. Доспевски ”. Участъкът е 3 км и ще транспортира още 40 хиляди пасажери дневно.

През пролетта общината възнамерява старта и на още 6 км метро от Военната академия през “Слатина ” до бул. “Цариградско шосе ”.

25 нови трамвая пък ще дойдат в София тази година. Те са с грантово финансиране за над 80 млн. лева, като 39 млн. лева към този момент са платени. 8 от трамваите към този момент са тук, а останалите ще са изплатени до края на 2023-а. Те са нископодови, с климатик, платформа за качване, специфични места за майки с колички и трудноподвижни хора и видеонаблюдение.

“За поредна година доста добре работят хората, които се занимават с отчуждаването в града. Стартирахме програмата с 10-12 млн. лева, само че в последна сметка бяха разплатени 14,5 млн. лева ”, регистрира още Барбалов.

По-слабо е усвояването на пари по европейските планове, като има закъснение по така наречен воден цикъл на София. “В края на март бяха подписани всички контракти за строителство, а към края на годината бяха открити строителни площадки ”, изясни Барбалов. Работи се по построяването на ВиК инфраструктура в “Кръстова вада ”, “Бенковски ”, “Обеля ” и “Суходол ”. Очаква се стартът и в “Драгалевци ” и Банкя. Един от значимите обекти е и надграждането на Софийската пречиствателна станция за отпадни води край Кубратово.

През тази година се възнамерява и разширението на бул. “Рожен ”. Предвижда се новото трасе на булеварда да потегля в източна посока от стадион “Локомотив ” и да доближава до Северната скоростна дъга.

В проектите на общината влиза и доизграждането на бул. “Тодор Каблешков ” и ул. “Филип Кутев ”, които са част от третия градски кръг. С построяването им ще може да се стига от бул. “България ” до кръговото кръстовище при 4-ти км на бул. “Цариградско шосе ”, като се заобикаля центърът.

Работи се и по реализирането на втория стадий от ремонта на трасето на трамвай №5, който би трябвало да стартира идващия месец.

В проектите на общината влиза и ремонт на бул. “Александър Стамболийски ” в частта от бул. “Константин Величков ” до Западен парк. Трябва да започва и разширението на бул. “Копенхаген ”.

До края на февруари би трябвало да приключи и ремонтът на тунела към ж.к. “Люлин ” 700 хиляди квадратни метра тротоари ще бъдат ремонтирани в София през идващите години. За задачата общината получи заем от 50 млн. евро от Европейската капиталова банка. Към заема се прибавят и 10 млн. евро лични средства.

Така общо 60 млн. евро, или 120 млн. лв., би трябвало да бъдат вложени в пешеходната инфраструктура на столицата. Кметовете ще получат и 30% от сумата, с цел да могат да дефинират за кои прави да се харчат средствата. Останалата част от парите ще се разпределя на централно равнище.

Част от средствата са и за залесяване в границите на пешеходната инфраструктура. Ще се поставят и колчета, които да пречат на паркирането, както и огради, които би трябвало да стопират пътните произшествия с пешеходци.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР