418 народни представители от общо 465 присъстваха в залата по

...
418 народни представители от общо 465 присъстваха в залата по
Коментари Харесай

Румънската ротация на правителството бе извършена с гласуване и оредяващи редици

418 народни представители от общо 465 участваха в залата по време на днешния избор на доверие и дебатите, белязани от скандал и остра замяна на реплики.

Сред депутатите, дали своят вот " срещу ", са двама от Национално-либералната партия, заяви Диджи24. Става дума за Флорин Къцу, който напролет на предходната година се отдръпна от поста водач на НЛП, и Дан Вълчяну - някогашен министър на финансите.

" Ще има огромни офанзиви против нас през идващия интервал. Ще бъдем упреквани. Ще има опити съюзът ни да бъде опустошен. Но както се е случвало и различен път в историята, уповавам се да намерим баланс ", съобщи от парламентарната естрада директно преди гласуването новият министър председател на Румъния Марчел Чолаку. Той изрази вяра, че макар че Демократичният съюз на унгарците е напуснал обединението, " ще останат екип в Народното събрание за значимите закони ".

" Бих желал да благодаря на тези, които гласоподаваха за мен, както от Социалдемократическата партия), по този начин и от Национално-либералната партия, на тези от групата на малцинствата и на останалите сътрудници в Народното събрание. Надявам се, че през днешния ден съм ги убедил. Бих желал да благодаря и на тези, които не гласоподаваха, тъй като това е демократично упражнение. Ще направя всичко допустимо, с цел да отговоря на вашите упования, както и на тези на румънците, през идната година и половина. Надявам се, че дружно ще осъществим колкото се може повече промени и колкото се може повече от обществените обещания, които дадохме през днешния ден. Не мога да реализира това без вашата поддръжка ", заяви пред Народното събрание след гласуването Чолаку, представен от Аджерпрес.

След днешния избор на доверие в Народното събрание следва в 17 ч. министър председателят и министрите да положат клетва в президентския замък Котрочени пред президента Клаус Йоханис. Встъпването в служба на държавното управление на Марчел Чолаку завърши така наречен държавна ротация, процедура, която за реализира за първи път в Румъния и беше планувана още от ноември 2021 година

Новият кабинет, който ще управлява страната през идната година и половина, включва 18 министерства. СДП и НЛП си поделиха по равно ведомствата, като всяка партия ще има по един вицепремиер - Мариан Някшу от СДП и Каталин Предою от НЛП, който беше изместен от министерството на правораздаването в министерството на вътрешните работи. Досегашният трети съдружен сътрудник - Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), напусна ръководството.

В сряда препоръчаните министри в кабинета Чолаку бяха изслушани в профилираните комисии на Народното събрание. Всички те получиха позитивно мнение.

Лидерът на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку, който заема в този момент премиерския пост, разгласи като част от управническата тактика на партията си скица за " обществени държавни вложения " на стойност 50 милиарда евро за стимулиране на локалната промишленост.

Това не са вложения, осъществявани от страната, а скица за гарантиране на капиталови заеми, сходна на тези, осъществявани в предишното (Invest IMM), единствено че в доста по-голям мащаб, обясниха специалистите на партията. Парите ще бъдат вложени през неговия мандат (2023-2024 г.) преди парламентарните избори, които се чакат към края на 2024 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР