416 учебни заведения, в които учат 255 269 деца и

...
416 учебни заведения, в които учат 255 269 деца и
Коментари Харесай

624 млн. лв. отиват за модернизиране на над 400 учебни заведения

416 образователни заведения, в които учат 255 269 деца и младежи, се реконструират и модернизират с 624 млн. лева от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова при визитата си във Видин. В регионалния град тя взе участие в полемиката „ Европа в нашия дом “.
Министърът уточни, че това е сериозен финансов запас, който е ориентиран към образованието. Имаме ясното схващане, че изгодите от него ще се видят след години, тъй като от това в какви условия порастват деца ни, къде учат и къде спортуват, зависи какви хора ще станат, сподели тя.
През 2019 година ще продължи обновяването на българските градове, лечебни заведения и паркове с финансиране от програмата . Със средства от Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 бяха основани три фонда за градско развиване, които дружно с привлечения запас ръководят към 600 млн. лева От тях 210,4 млн. лева са за Северна България. Тези средства са към този момент налични и могат да бъдат употребявани от общините под формата на нисколихвени заеми и банкови гаранции в планове за възстановяване на градската среда и туризма.
Апелът към общините е да бъдат дейни. Добрата вест е, че през декември 2018 година във Фондовете за градско развиване постъпиха и първите планови оферти. Едно от тях е за реституция и акомодация на синагогата във Видин и превръщането ѝ в културен център.
През последните две години в региона има сериозен прогрес и в възстановяване на енергийната успеваемост, кадастъра и трансграничното съдействие. Предстои да бъде осъществена една от огромните вложения – за над 25 млн. лева в бранш ВиК. Проектът включва реорганизация на 1,5 км основен канализационен колектор в гр. Видин и реорганизация на 15,57 км довеждащи водопроводи. Той ще се осъществя по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година През месец март „ Водоснабдяване и канализация - Видин “ ЕООД ще внесе формуляра за кандидатстване в Министерството на околната среда и водите.
Пред медиите министър Аврамова разяснява напредъка по плана за пътя „ Видин – Ботевград “. Агенция „ Пътна инфраструктура “ приготвя социална поръчка за строителството на сектора от Видин до Ружинци, която ще бъде оповестена напролет.
Работи се в синхрон с общините, които действат парцеларните проекти. Докато се правят отчуждителните процедури, ще върви публичната поръчка, с цел да не се губи време. Вече има направени механически планове за трасето от Видин до Монтана.
За сектора от Мездра до Ботевград към този момент са отворени шест предложения за строителството на Лот 2, а процедурата за Лот 1 се апелира. На 14-ти Комисия за защита на конкуренцията прегледа проблема, чака се решението. Амбицията на министерството е действителното строителство по плана да стартира през 2019 година.
Петя Аврамова акцентира смисъла на пътната инфраструктура за развиването на районите . Искаме Северозападния район да има по-ускорено икономическо развиване, сподели тя и обърна внимание, че вложителите желаят хубави пътища, с цел да вложат парите си, и подготвени фрагменти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР