415 души са се удавили във водите на Черно море

...
415 души са се удавили във водите на Черно море
Коментари Харесай

Черно море взе над 400 живота

415 души са се удавили във водите на Черно море за последните 10 години. Това сочи статистиката на Министерството на вътрешните работи, което прави приблизително на година над 40 случая. Най-много са случаите през 2016 година, когато морето е погълнало 53 души.

" Последните години тази статистика понижава, т.е. удавените стават се по-малко. Причината, на която се дължат тези трагични случаи е преди всичко непознаване на морето, на дъното, на морските течения, на слабата плувна просвета на огромна част от хората, на физическото им положение, т.к. огромна част от удавените настъпват разследване на инсулти, инфаркти и свързани с физическото положение на даден човек. Не на последно място алкохола, който се използва. Голяма част от случаите, след направена аутопсия на жертвите, се открива огромно количество на алкохола в кръвта ", уточни пред NOVA Николай Иванов,  експерт по водноспасителна активност.

Спасителите молят плажуващите да се вслушват в техните рекомендации. " В събота и неделя беше извънредно бурно морето, за разлика от в този момент. Имаше и много повече хора, поради фестивал. Голяма част от тях бяха от вътрешността на страната. Един от случаите беше тъкмо по този начин - с господин от София. След следващ път на неспазване на флаговата и сигнализацията от спасителите, той влезе вътре във водата, попадна в мъртво течение и се наложи двама от сътрудниците да влизат да го избавят ", каза старши спасителят Жельо Костадинов.

" След като излезе сподели: " Аз не знаех, че толкоз бързо става ". Не е обвързване на хората да знаят, по тази причина са сложени на охраняемите плажове спасители, способени лица, които знаят какво вършат. И по тази причина е флаговата сигнализация. Те просто ги подценяват и са извънредно арогантни, никой не съблюдава разпоредбите и това е резултатът ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР