41 състави и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор от област

...
41 състави и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор от област
Коментари Харесай

8 състави и изпълнители от област Хасково ще участват в Националния събор в Копривщица

41 сформира и самостоятелни реализатори на достоверен фолклор от област Хасково са селектирани за присъединяване на XII Национален събор на националното творчество в Копривщица, който ще се от 5 до 7 август. Сред медийните сътрудници на събора е Българска национална телевизия.

Участниците са избрани от тричленна комисия от представители на Института по етнология и фолклористика при Българска академия на науките, на читалищата в района и на Регионалния исторически музей.

Изявите на евентуалните реализатори на достоверен фолклор - песни, танци и традиции, бяха следени на три форума в района - Националния събор за национално творчество " Китна Тракия пее е танцува " в Хасково, Националния фолклорен фестивал " Кехлибарен грозд " в любимешкото село Лозен и Международния фолклорен фестивал " С песните на Кичка Савова " в свиленградското село Сладун, оповестиха от регионалната администрация.

Преобладаващи в селекцията в района са певчески групи за достоверен фолклор, както и самостоятелни реализатори на песенно творчество.

От регионалната администрация в Хасково показаха опасения, че не всички утвърдени ще имат опция да заминат поради финансови усложнения. Администрацията няма запас да подкрепи участията им, такива разноски не са включени и в бюджетите на читалищата, чиито представители са участниците.

На помощ ще се разчита главно на общините. Днес от Община Хасково оповестиха, че утвърдените от региона са общо 8 самостоятелни и групови реализатори.

Автор: Цанка Семерджиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР