41-годишният Кирил Петков се превърна в изненадващия победител на парламентарните

...
41-годишният Кирил Петков се превърна в изненадващия победител на парламентарните
Коментари Харесай

К. Петков пред Шпигел: От 15 г. с Асен умуваме как може малката и прекрасна България да се оправи

41-годишният Кирил Петков се трансформира в изненадващия победител на парламентарните избори в България - към този момент третите за тази година, с партията си " Продължаваме промяната ", която беше учредена едвам през есента. Подобно на своя сътрудник Асен Василев , Петков живее от години в Съединени американски щати и двамата имат дипломи от елитния американски университет Харвард. Начело на колоритна четирипартийна коалиция предприемачът Петков желае още идната седмица да бъде определен за началник на държавното управление в затъналата в корупция България, написа немското списание „ Шпигел “ в анонса към първото си следизборно изявление с Кирил Петков.

Петков споделя, че обединението към момента не е изцяло подготвена, само че е завършила работата на 18 работни групи, „ чиито договаряния бяха излъчени онлайн и бяха транспарантни за всички “. „ Това е оригиналност в България. Опитваме се да обединим точка по точка четири партии с доста друг исторически опит и разнообразни стратегии “, сподели той. Въпреки че измежду договарящите са и социалистите – наследници на тогавашната Българска комунистическа партия, Петков акцентира, че по-важна е готовността му той да поеме поста на министър-председател, а неговият сподвижник Асен Василев да стане министър на финансите и вицепремиер, отговарящ за енергетиката и стопанската система - един тип суперминистър.

Дали фактът, че двама ученици на Харвард ще застанат отпред на най-бедната страна в Европейски Съюз значи, че оттук насетне нещата би трябвало да тръгнат нагоре, пита „ Шпигел “.

„ С Асен Василев се познаваме от 2006 година, от Харвардския университет. И от този момент преподаваме тук, в България, по по този начин наречената " Харвардска стратегия ". И по този начин, към този момент 15 години проповядваме какво може да се случи с тази дребна, прелестна страна България. В политическо отношение с Асен работим на правилото " четири очи " - не се взема решение, което не е утвърдено от другия. Това служи за задачите на контрола “, изясни Петков.

Той посочи, че освен в Западна, само че и в някои елементи на Източна Европа е възприеман като лъч на вяра в битката с ендемичната корупция, с помощта на опита си в чужбина.

По отношение на ориентацията на младата си партия в политическото пространство Кирил Петков съобщи, че тя мъчно може да бъде сложена вляво или вдясно, което е добре. „ Който към момента има вяра в идеологии, дава отмора на мозъка си “, счита той.

На въпроса за същността на марката „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков отговори, че българските жители са приели него и Асен Василев и техните позиции против корупцията като заричане.

„ Нашата запазена марка би трябвало да бъде да съблюдаваме обещанията си. Не можем да обещаем благосъстояние за всички, само че можем да обещаем упорита работа и нулева приемливост към корупцията. Ще прилагаме закона безмилостно. Искаме да превърнем петното на корупцията върху България в позитив - като запазена марка на страна, която е преодоляла този проблем “, съобщи бъдещият министър председател на България.

Въпреки че доста преди него са говорили същото, разликата е, че те ще стартират работа през цялото време. Партията му отхвърля финансова поддръжка от заинтригувани настойници, както отхвърля и кадрова поддръжка или предложение за обезпечени гласове накуп. „ Няма човек, който да ми се обади и да ми каже: " Кириле, в този момент би трябвало да направиш това или това “ “, акцентира той. Младият политик акцентира и върху обстоятелството, че. Защо можем да си позволим да доста от хората в главния екип са приключили програмата на Харвард България. Сред тях има юристи, лекари, хора от IT бранша.

Партията на управлявалия 12 години страната Бойко Борисов – някогашен телохранител на комунистическия водач Тодор Живков, към момента е втора политическа мощ, а негови последователи работят в държавната администрация и медиите. В отговор на въпроса по какъв начин ще постъпят с тях, Кирил Петков отговори:

„ През 32-те години след рухването на комунизма през 1989 година партиите се сменяха, само че на сцената постоянно преобладават едни и същи политически вдъхновители - хора с положителни връзки и пари. Не сме се занимавали с никого от тях. Ще съумеят ли да ни спрат? Ще забележим. “

Що се отнася до поддръжка на „ Продължаваме промяната “ за осъществяване на прокурорски следствия против някогашния министър председател Борисов и неговото обграждане, Петков сподели, че желаят изцяло самостоятелна и ефикасна правосъдна система. „ Против съм да се приканва за следствие против съответно лице. Но ще ни е нужен един в действителност неоспорим основен прокурор. Най-добре би било сегашният да се отдръпна непринудено “, сподели той.

На забележката, че оптимизмът му е инфекциозен и в това време доверчив, Кирил Петков сподели, че надали преди осем месеца някой си е мислел, че ще завоюват изборите. „ Ние сме оптимисти, това е правилно. Но множеството от държавните чиновници в министерствата не са корумпирани. Става въпрос единствено за няколко души. Трябва да се оправим с тези няколко гнили ябълки. Ние обаче няма да управляваме сами и тази коалиция ще бъде сложна задача. “

По въпроса за разнородния състав на обединението и бързите триумфи, които би трябвало да реализира държавното управление, Кирил Петков сподели, че се надява съдружното съглашение да бъде подписано бързо. В идеалния случай в края на идната седмица България би могла да има ново държавно управление. „ Нямаме време за губене “, съобщи той. Що се отнася до присъединяване на социалистите в бъдещото ръководство, Петков акцентира, че те не са на власт отдавна и не са били на основни позиции, което е преимущество.

Партията на някогашния министър председател Борисов, която значително е виновна за плачевното положение на България, е член на Европейската национална партия и по този метод е сестринска партия на немския ХДС.

В отговор на въпроса какво значи това от позиция на хипотетичната западна ценностна система, Кирил Петков призна, че партията му си задава същия въпрос: Какви полезности в действителност пази това партийно семейство? Има ли противозаконна търговия с гласове в Европейския парламент в подмяна на затваряне на очите пред корупцията?

Според него, в тази ситуация с България това е по този начин. Тези, които дават парите на Европейски Съюз, без да ревизират дали в страната реципиент действа правовата страна, способстват за проблемите. За това би трябвало да се приказва, България към този момент няма да бъде безмълвен сътрудник в най-отдалечения завършек на Европа. Между другото, един от минусите беше, че Бойко Борисов не знае британски, посочи Кирил Петков.

Що се отнася до стабилността на демокрацията в България, в случай че новосформирана партия е спечелила изборите от първия път, той сподели, че в тази ситуация по-скоро имаме добра вест: На гласоподавателите им е омръзнало всичко останало.

„ През четирите месеца, в които Асен и аз бяхме министри, разкрихме огромната лъжлива скица на Българската банка за развиване, както и измамите при пътните планове. Очевидно е, че хората желаят смяна “, акцентира Кирил Петков.

Фактът, че прилежаща Румъния, опустошена от десетилетията на ръководство на Чаушеску, в този момент е в по-добро икономическо състояние от България, значи, че не се работи вярно със дотациите. Те или отиват в частни джобове, или в неправилни планове. „ Но през четирите месеца, в които бяхме част от служебното държавно управление, икономическият напредък беше 10% “, сподели той.

Кирил Петков призна, че персоналната му мотивация е капацитета на България. „ Ние сме част от най-големия вътрешен пазар в света. Имаме положителни хора. Дразня се, когато виждам неизползвания капацитет. Не мога да претърпявам да чувам за България като най-бедната страна в Европейски Съюз ", сподели той.

Много млади и добре образовани хора напущат България и би трябвало да бъдат върнати, счита Петков и даде за образец партията си, в която огромна част от членовете са се завърнали от чужбина.

Шпигел “ не подмина и тематиката за пандемията, като акцентира, че България е с най-голям коефициент на смъртност на глава от популацията измежду жертвите на COVID-19 и с най-нисък % на имунизиране в Европейски Съюз.

По мотив тактиката на бъдещото ръководство по този въпрос Кирил Петков посочи, че тя е доста ясна: хората са едва осведомени, не имат вяра на системата и постоянно имат към този момент съществуващи болести. „ Трябва да образоваме, да привличаме най-хубавите специалисти, да организираме нападателни маркетингови акции, да сътворяваме тласъци за избрани целеви групи. “

Аналогичен метод предлага и във връзка с присъединението България към Еврозоната. На жителите би трябвало да се обяснят преимуществата и минусите, би трябвало да се посочи какъв брой дълго може да продължи преходният стадий, през който ще има и двете валути. „ Искаме еврото допустимо най-скоро, без да притискаме нашите съграждани. Хората би трябвало да схванат, че по-късно ще можем доста по-лесно да привличаме вложения в България, тъй като рисковете от валутните съмнения ще отпаднат “, сподели Петков.

В изявлението не е подмината и тематиката за районен съд Македония, като се слага въпросът дали бъдещото държавно управление ще промени нещо по този въпрос.

В отговор Кирил Петков сподели, че би трябвало да се основат работни групи, които да заседават в продължение на шест месеца, тъй че освен националистите от двете страни да имат думата. „ Защо няма полети и железопътна връзка сред София и Скопие? Нека приказваме повече за стопанската система, в сравнение с за разнообразни тълкования на общата история. Или за учебниците на Северна Македония, в които се споделя, че българите са фашисти. Ако в този момент дадем зелена светлина за договаряния за присъединение без разискване, това единствено ще ускори националистите от двата лагера. Разчитаме на договаряния вместо на агитация “, безапелационен е Кирил Петков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР