41-годишният българин Божидар се превърна в медицински феномен, след операция

...
41-годишният българин Божидар се превърна в медицински феномен, след операция
Коментари Харесай

Божидар е медицинско чудо, лекари отстраниха огромен тумое от мозъка му

 41-годишният българин Божидар се трансформира в медицински феномен, след интервенция преди половин година. Тогава лекарите отстраниха голям израстък с тегло над кг от мозъка му, а през днешния ден мъжът към този момент вижда, приказва и се движи.

Днес пациентът идва на крайници за контролния обзор в УМБАЛ " Св. Иван Рилски “, оповестяват от лечебното заведение.

В средата на ноември м.г. от мозъка му беше отхвърлен израстък с тегло над 1 кг. По време на траялата през целия ден интервенция, пациентът губи два литра кръв, на няколко пъти е сред живота и гибелта. Той е на ръба на хиповолемичен потрес (животозастрашаващо положение в резултат на огромната кръвозагуба), сполучливо овладян от анестезиолозите.

Екипът от УМБАЛ " Св. Иван Рилски “, който стои зад извънредно комплицираната намеса, от която се въздържаха даже лекари от водещи центрове в Европа, беше в състав: доктор Емануил Найденов - неврохирург, доцент Станимир Сираков – неврорентгенолог, доктор Марин Пенков – неврорентгенолог и доктор Любомир Падарски – анестезиолог.

" Резултатът, който виждам, надминава и най-смелите ми упования. Станало е същинско знамение “, не скрива вълнението си при срещата с пациента доктор Найденов, който е главният воин в тази история. Според неврохирурга Божидар може да бъде образец за всеки нас, че даже, когато нещата наподобяват отчайващо, вяра постоянно има.

" От самото начало бях наясно, че толкоз комплицирана намеса не е по силите на един човек. Затова в болничното заведение свикахме мултидисциплинарен екип, който дълго разисква случая и най-после взехме решение, че можем да се оправим. Сега виждам, че рискът си е коствал “, споделя доктор Найденов.

" Това, което виждам на фотографията е меко казано удивително. Чудото обаче нямаше да се случи, в случай че в осъществяването му не се беше присъединил екип от разнообразни експерти. Това е бъдещето на медицината. Ефектът от тази интервенция ми дава самочувствието да мисля, че няма нещо в региона на неврохирургията, с което да не можем да се оправим “, уверен е доцент Станимир Сираков, който също се срещна с Божидар.

" Знаех, че си слагам живота на карта и преди интервенцията помолих доктор Найденов да бъде прям с мен. Благодаря му освен за това, че през днешния ден мога да се веселя още веднъж на фамилията си, само че и поради това, че тогава не ме излъга “, описа 41-годишният самоковлия.

Той към този момент може напълно да се обслужва, върви независимо и мечтае за момента, в който рехабилитацията ще му разреши да работи още веднъж, с цел да може да устоя фамилията си. На въпрос на публицист какво са му дали лекарите, пациентът дава отговор без да се замисли:

" Самочувствие. Че мога да бъда естествен човек “. " Искрено сме признателни – както на медицинския екип в УМБАЛ " Св. Иван Рилски “, по този начин и на всички хора, които ни помогнаха. Преминахме през много перипети, за доста от тях не бяхме готови. Радвам се, че брат ми последователно стартира да си възстановява силите като индивида, който помним “, споделя братът на пациента, Кирил Етрополски.

" Едно от нещата, които ми даваха сили от самото начало беше моят 7-годишен наследник, за който аз съм Железният човек ", споделя през сълзи Божидар.

Само преди две седмици детето приключило с отличие първи клас. Въпреки че възобновяване на Железния човек върви доста добре, здравното знамение е единствено част от историята, която ще помогне на един татко да се радва на детето си.

Той към момента се нуждае от ежедневна рехабилитация, която не е по силите на младото семейство. Който желае да помогне, може да го направи на следната банкова сметка:

Дарителска банкова сметка в ООБ:

Божидар Етрополски

BG16 UBBS 8448 4010 5014 13

BIC / SWIFT: UBBSBGSF
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР