41-годишен българин, с присъда за трафик на мигранти е задържан

...
41-годишен българин, с присъда за трафик на мигранти е задържан
Коментари Харесай

Оставиха в ареста Георги от Аксаково, осъден в Румъния за трафик на мигранти

 41-годишен българин, с присъда за трафик на мигранти е арестуван под стража по отношение на искане за екстрадицията му в Румъния, оповестиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна.  

Варненският областен съд дефинира мярка на неотклонение " задържане под стража “ по отношение на Георги П., с цел да обезпечи явяването му на същинското произвеждане по екстрадицията му. 

41-годишният мъж е с влезнала в действие присъда от румънския съд, поради която е бил разгласен за интернационално търсене по отношение на издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от 28.05.2019г. от Окръжния съд в Констанца.

Георги П. е наказан на 2 години затвор за трафик на мигранти. Наказанието му е с излишък за изтърпяване – 1 година 6 месеца и 2 дни, откакто е било приспаднато времето, през което той е бил с мярка за неотклонение " задържане под стража “ и " домакински арест “.

Георги П. е задържан във Варна на 30.09.2020 година от органите на Четвърто РПУ. Постоянният му адрес е в Аксаково.  

Румънският съд го признава за отговорен, за това че на 28.10.2017 година провел превоза на двама турски жители през Граничен контролно-пропусквателен пункт Остров Силистра, с цел да получи материални облаги. Според румънския Наказателен кодекс действието се санкционира със затвор от 2 до 7 години.  

Престъпление, за които се търси Георги П. е наказуемо и по българското законодателство. 

Защитата на 41-годишния мъж изиска по-лека мярка за неотклонение от " задържане под стража “, като уточни че Георги страда от биполярно разстройство - хипомания и също така има непрекъснат адрес в Аксаково, на който може да бъде открит.

Варненският областен съд изслушвайки мненията на страните и запознавайки се с материалите по делото реши че не следва да бъде обсъждано съществуването на обосновано съмнение за авторството на действието, защото по делото се съдържа формален, влезнал в действие правосъден акт, съгласно който закононарушението е осъществено. 

Съдебният състав оцени като действителна заплахата от укриване и осъществяване на

закононарушение, защото в сегашния случай Георги П. е наказан дейно и е допустимо да осуети наказателната принуда против себе си. Съдът показа част от причините на отбраната, само че доводите касаят изговаряне по отношение на решение от осъществяване или отвод от осъществяване на ЕЗА, а не процедурата по задържане на лицето, с оглед застраховане на тази процедура.

Поради изложените съображения Окръжен съд – Варна дефинира мярка за неотклонение " задържане под стража “ по отношение на Георги П.

Определението на съда може да се апелира пред Апелативен съд Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР