4053 смъртни случая е отчела националната статистика за последната седмица,

...
4053 смъртни случая е отчела националната статистика за последната седмица,
Коментари Харесай

Поредна седмица с висока скрита смъртност в отчетите на НСИ

4053 смъртни случая е отчела националната статистика за последната седмица, която влиза в докладите ѝ - от 1 до 7 ноември. От тях 1000 са от. Средната смъртност за ноември преди епидемията е била към 2150 седмично. Така остават 900 изключителни случая, които най-вероятно са директно свързани с пика на четвъртата Коронавирус вълна, написа.

За последните пет регистрирани седмици Национален статистически институт пък демонстрира над 4000 души в графата на така наречен скрита смъртност - нарастването по отношение на естествените за сезона случаи, при които като причина не е посочен COVID-19. През 2020 година по време на пика през ноември и декември се появиха хиляди умряли над нормалните равнища за България и отвън статистиката за жертвите на вируса.
Лекар направи пресмятане какъв брой хора починаха, тъй като лекарите са претрупани с ковид
Приблизително една трета от смъртните случаи в България са последици поради претоварването на здравната система. Говорим за хора със...

Забеляза се, че с повишаване на починалите от Коронавирус до равнища над 60-70 на ден стартират да се покачват и “допълнителните ” смъртни случаи, като в пика ги задминават над 2 пъти. За двата последни месеца на 2020 година тези случаи надвишиха 10 000. В началото на тази година “скритата ” смъртност изчезна, само че през март и април 2021 година - по време на втората огромна вълна, още веднъж се появи и е към 6000 души.

И при актуалната вълна данните на Национален статистически институт още веднъж регистрират извънредно високи равнища на общата смъртност от началото на октомври. Увеличение на жертвите с 2,5% до 161 души приблизително дневно регистрира статистиката за последната седмица. Във вторник националният информативен портал заяви за 276 смъртни случая. Данните във вторник обаче са с струпване от събота и неделя, когато не всички случаи се вкарват в системата в точния момент. Ако прибавим към тези 276 умрелите от събота и неделя - надлежно 66 и 88, получаваме 430, или приблизително по 133 за трите дни.

Трендът към този момент ясно сочи спад на заболеваемостта - приблизително по 2819 нови случая на ден са регистрирани у нас за интервала, което е с 31% по-малко от предходната седмица. Този спад на болните от две седмици насам скоро ще докара до осезателен спад и при жертвите след кошмарната предходна седмица, която ни направи първи в света по настояща междинна смъртност на глава от популацията. След нас са Грузия, Латвия, Армения, Румъния, Украйна, Молдова и Хърватия.

На двуседмична база болните към този момент са 701 на 100 хиляди население към 17 ноември, въпреки че обособени области още не могат да спаднат от тъмночервената зона с към 1000. До 8,8% спада и делът инфектирани измежду тестваните (20 хиляди от изследвани 224 хиляди през седмицата). В момента Австрия, Чехия, Холандия и Унгария са с най-бързо повишаване на новите случаи в света, а Словения и Хърватия са с най-вече на глава от популацията.
Огромна " скрита " смъртност съпровожда и четвъртата вълна на ковид у нас
Четвъртата вълна на Коронавирус в България изведе страната преди всичко по смъртност в света. В класацията по настояща смъртност следват Румъ...

Според отчет на Statista (германска статистическа агенция) обаче към предходната седмица България е приложила единствено 44 дози ваксина на 100 души - най-ниският % в Европа. Слабото имунизационно покритие е директно обвързвано с едни от най-високите равнища на смъртност от COVID-19 на глава от популацията в света. Доказва го и Румъния, която ни следва в класацията с вторият най-нисък % на имунизиране в Европейски Съюз. Необяснените смъртни случаи в Европейски Съюз като цяло набъбнаха до 12% през септември, демонстрира Евростат. Ръстът бе бърз и стартира в края на лятото от ниските 5% през юли. Балканите са записали най-високо покачване на естествената си смъртност от 40% през ноември 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР