405 000 домакинства в София може да останат без парно

...
405 000 домакинства в София може да останат без парно
Коментари Харесай

Мая Манолова: ГЕРБ залага предизборна мина, нарочно оставя столичани без парно |

405 000 семейства в София може да останат без парно от 1 октомври, предупреди Мая Манолова от " Изправи се БГ " пред публицисти в Народно събрание. 

Топлофикация–София е без възобновено сложно позволение от Изпълнителната организация „ Околна среда ”, заради неизпълнение на условията за излъчванията от азотен оксид, в следствие парното и топлата вода в столицата може да бъдат спрени, изясни тя. 

„ Крайният период, в който трябваше да влагат в пречиствателни уреди, изтече преди 1 година. Въпросът е дали столичният кмет Йорданка Фандъкова и ГЕРБ залагат мина за идната предизборна акция ”, сподели Манолова.

„ Сметките демонстрират, че отоплението на ток ще е по 1152 лв. приблизително на отоплителен сезон или със 500 лв. повече, в сравнение с парно. Фандъкова мълчи за това. Мълчи и шефът на „ Топлофикация ” ”, разяснява още Манолова. 

„ Ние от „ Изправи се БГ! Ние идваме ” желаеме чуване на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на ръководителя на Общинския съвет Герджиков, както и на изпълнителния шеф на „ Топлофикация София ”. Искаме да показват на народните представители какви дейности считат да подхващат, тъй че хората да не са без ток и парно от 1 октомври ”, съобщи още Манолова. 

В края на юли - на 29, от Топлофикация-София излязоха с позиция след отхвърли на дерогация. Тогава от сдружението обявиха, че " Няма риск за клиентите на “Топлофикация София ” и сдружението ще продължи да ги обслужва, както и до момента ". Оттам допълниха, че ще апелират решенията. 

“Отказът на дерогация от страна на Изпълнителна агенция по околна среда слага под сериозен риск енергийната и националната сигурност на София и страната, като би довело до неспособност за пълноценно действие на инсталациите и оборудванията. „ Топлофикация София “ е сдружение със стратегическо значение за енергийната сигурност на България, което доставя топлинна сила на над 1 млн. жители на София “, разясниха от „ Топлофикация София “. 

Анализите на топлинното натоварване демонстрират, че при вероятно прекъсване на централното топлоснабдяване в столицата, ще бъде невъзможна замяната на топлинната с електрическа сила и с такава от твърди горива. Това би довело както до сериозни повреди по енергомрежата, по този начин и до съществено замърсяване на въздуха в София, осведомиха още от Топлофикация-София. 

Дружеството изиска дерогация за привеждане в сходство с новите по-стриктни правила за излъчванията на азотни оксиди, защото нужните средства за това са непостижимо високи, както за Топлофикация, по този начин и респективно за жителите през сметките за топлинна сила. Незабавна инвестиция от 190,5 млн. лева от страна на сдружението би довело до доста повишение на цената на топлинната сила, която ще бъде платена от над 1 милион българи и ще има единствено краткотраен резултат. Сумата е несъизмеримо висока и спрямо изгодите, които ще има за околната среда, увериха от сдружението.

Те припомниха и решение на Конституционния съд от април 2010 година, което подсигурява непрекъснатостта на топлоподаването. 

Днес казусът ще бъде разискван на съвещание на енергийната комисия в Народно събрание от 15 часа, на което ще участват и шефове на " Топлофикация-София. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР