4000 лева заплата обявиха по морето за главен готвач, но

...
4000 лева заплата обявиха по морето за главен готвач, но
Коментари Харесай

Обявиха 4000 лева заплата за работа по морето

4000 лв. заплата оповестиха по морето за основен готвач, само че хора няма

Тази специалност се оказва най-високо платена в туристическия отрасъл

С близо 17% са нарастнали разноските за хонорари през четвъртото тримесечие. Това сочи последното изследване на Националния статистически институт. По-скъпият живот е довел до по-високи заплати и по-голям стрес за работодателите.

Румяна е готвач и въпреки още да няма туристи, тя към този момент е на работното си място в нареждане, разчистване и привеждане в редовност на кухнята. Избрала е тази професия защото се оказва най-високо платена в туристическия бранш. Този сезон тя чака покачване на заплатата си с най-малко 20%. Голяма част от сътрудниците това лято ще взимат заплата от 4 хиляди лв. на месец, което обаче не било успокояващо.

Румяна пресмята, че с миналогодишната заплата този сезон няма да издържи.

53-годишната жена живее в малко селце край огромния курорт и споделя, че заплата под 1000 лв. към този момент не притегля даже камериерките към морето.

Хотелиерът Румен Мончев към този момент е подготвен да посрещне първите си посетители. За да подържа равнището си в бизнеса, той е усили заплатите на целия си личен състав, даже на градинарите. Но с цел да не работи на загуба е повишил и цените си.

" Вдигнахме % на нощувката за един храноден с 15-20% и горе долу с толкоз индексирахме и заплатите. Това е напълно обикновено. Вижте няма по какъв начин то ти е неловко, по какъв начин ще му дадеш едни такива пари каквито си му дал предходната година ", споделя той, предава NOVA.

Общите разноски той пресмята даже до 40% растеж и не крие паниките си. Категоричен е обаче че личният състав от година на година става все по-малко, а търсенето на подготвени фрагменти е проблем от години.

" За да имаме доста положително обслужване, ние би трябвало да имаме първокласен подготвен личен състав. Ние сами си го вършим в този момент, тъй като няма на къде, само че страната, в случай че желае да печели от този стопански бранш, би трябвало да има малко повече визии в образованието, в квалификацията. Сега вземете хора от борсата, ами ние хубаво ще ги вземем, но тези хора са необучени. Не мога да пожертвам аз почивката на един турист, на който извънредно държа тъй като този човек си е събирал парите цяла година с цел да пристигна да ги донесе на нас. И аз да му пусна тука някой да го обслужва някой, който изобщо не знае какво става ", споделя Мончев.

Лято 2023-та година обаче започва с доста затворени хотели и с такива които са отнети от заемодател поради насъбрани задължения.



Ръст с близо 30% на общите разноски се пресмятат още и в бранш Култура, спорт и развлечения което също ще се отрази в бранш Туризъм. А поради инфлацията някои работодатели това лято се отхвърлиха от бизнеса си и към този момент са чиновници при свои някогашни сътрудници.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР