400 метра падане в улей под връх ТодоркаИкономистът е в

...
400 метра падане в улей под връх ТодоркаИкономистът е в
Коментари Харесай

Спасиха Каролев от смърт в Пирин 

400 метра рухване в улей под връх Тодорка
Икономистът е в кома, лекарите в “Пирогов” се борят да спасят живота му

Спасителите: Късмет, че го открихме

Планински спасители съумяха да спасят живота на икономиста Владимир Каролев под връх Тодорка в Пирин. Акцията продължи до на разсъмване, а по обед икономистът бе докаран в столичния институт “Пирогов”. Той е в кома, лекарите не престават да се борят за неговото оцеляване.

Около 17,30 ч в неделя другари на Каролев се обадили на телефон 112, че нямат връзка с него. Мобилният му телефон нямал сигнал. По паника били вдигнати спасителите от отряда в Банско, защото за последно същия ден към 10 ч сутринта Каролев пуснал клипче във фейсбук от връх Тодорка, с което поздравява всички по случая Деня на Европа.
https://www.facebook.com/vladimir.karolev/videos/10219737177000366
Спасителите тръгнали на направления, разделили се на три екипа и търсели “на сляпо”, тъй като нямали никаква диря. Въпреки че паднал мрак, планинарите не спрели акцията и траяли да обхождат метър по метър.

Малко след среднощ в понеделник - към 00,45 ч, Каролев бил открит в безсъзнание на 400 метра под връх Тодорка. Икономистът карал сплитборд - вариация на сноуборда, при която “дъската” може да се разполви на две ски.

“Той бе в безсъзнание, само че имаше пулс. Каската му открихме на 30 метра от него, сплитборда му беше още на краката. Жив шанс е, че го открихме, тъй като нямахме никаква ориентировка. Вероятно се беше подхлъзнал и падал от 400 метра височина. Ако имаше хеликоптер, цялата избавителна акция щеше да завърши за час и половина, само че ние го сваляхме до на разсъмване, описа Росен Баненски, началник на Национален парк “Пирин”. Той и брат му - зам. кмета на Банско Стойчо Баненски са първите, които го намират. Те вземат участие като доброволци в акцията, която се провежда от татко им - дългогодишния избавител Методи Баненски.

Каролев е изнесен на ръце, качен на шейна и предаден на Спешния център в Разлог към 4,30 часа сутринта. Още при първия обзор се открива, че той е със сериозна черепна контузия, счупени ребра и фрактура на крайници.
Проф. Асен Балтов: Стабилен е, само че комата е наложителна


“Стабилен беше от самото начало по пътя към “Пирогов”, сега е настанен в неврохирургична реанимация. В медикаментозна кома е, това е наложително към този момент и по този начин би трябвало да е”, изясни пред “Труд” проф. Асен Балтов.

“Категорично остава заплахата за живота на пациента”, добави за “Труд” проф. Николай Габровски, шеф на Клиниката по неврохирургия.
Проф. Костадин Ангелов: Има риск и той е сериозен


“Травмите са тежки. Говорим за черепно-мозъчна контузия, гръдна контузия и строшен гален. Надявам се, че сътрудниците от “Пирогов” ще се оправят с тежкото му положение, което сега е сериозен риск за живота му”, сподели здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Той и шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов бяха пратени в болничното заведение в Разлог, с цел да оценят положението на потърпевшия и да провеждат безвредното му превозване до института София.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР