40 тона , а виновни няма. Дали чешкият премиер няма

...
40 тона , а виновни няма. Дали чешкият премиер няма
Коментари Харесай

Ивестно издание: Замесен ли е чешкият премиер в екокатастрофа?

40 тона, а отговорни няма. Дали чешкият министър председател няма пръст в злополуката? Щом управляващите по всякакъв начин се пробват да отклонят вниманието от неговата фабрика, ситуирана близо да мястото на случая, написа БГНЕС, базирайки се на " Дойче веле ". На пръв взор повърхността на Бечва наподобява напълно всекидневно. Тази река извира южно от Оломоуц, след това прави необятен 60-километров завой на север и поема на изток, преди да се влее в Морава. На 20-ти септември обаче всичко е доста по-различно. Станислав Перницки си спомня: " Беше необикновен апокалипсис - най-лошото, което един риболовец въобще може да си показа ".
Във въпросния ден Бечва се трансформира в мъртва река - от водите ѝ са извадени 40 тона мъртва риба, най-вероятно отровена с цианид, съдържащ се в отпадните води на незнайно дружество. Министърът на околната среда Рихард Брабец незабавно заподозря, че отровата е от площадката на бивше дружество на " Тесла " в Рожнов под Радгоштем, където в този момент се намират 14 компании. Оттам към река Бечва води 14-километров канал.
 Прокуратурата в Ямбол се самосезира за съществуването на мъртва риба в река Тунджа Прокуратурата в Ямбол се самосезира за съществуването на мъртва риба в река Тунджа
Районна прокуратура – Ямбол се самосезира по материали в медиите, съдържащи данни за съществуване на мъртва риба в региона на напоителн...
" Странно беше обаче, че измряла риба имаше и на 3,5 километра нагоре по течението на реката - над заустяването на канала ", споделя Якоб Паточка, някогашен водач на Зелените в Чехия и съосновател на локална екологична организация. " Това беше в действителност необяснимо. Излиза, че отровният разлив се е носил цели три километра против течението, а в това просто няма логичност ", споделя той. Логиката обаче е обикновена, в случай че се има поради, че 3,4 км нагоре по течението на реката има различен отходен канал, който води към химическия цех DEZA - компания от концерна Agrofert на министър-председателя Андрей Бабиш, в който министърът на околната среда Брабец е работил като управител. От DEZA обаче отхвърлят на 20-и септември да е имало повреда.
Паточка споделя: " Не знаем кой е предизвикал отравянето на рибата, само че има нещо доста подозрително в това, че през цялото време на абсурда управляващите вършат всичко допустимо да отвлекат вниманието от химическата фабрика на Бабиш. Това несъмнено се набива на очи ". Освен това, управляващите отхвърлят да разгласяват данни за наличието и концентрацията на отровни субстанции във водата. Дали няма някакъв скрит план, целящ да не допусне компанията Agrofert да бъде забъркана в абсурда с екологичната злополука, пита " Дойче веле "? Петр Гаждик, народен представител от опозиционното Движение на кметовете и самостоятелните, вижда политически детайл в аферата - отравянето станало две седмици преди локалните избори. " Не считам, че Бабиш персонално е забъркан в тази история, само че евентуално са забъркани негови сътрудници, към които спада и министър Брабец. Те са изпълнителите ".
Междувременно мина толкоз доста време, че надали има вяра същинските причинители да бъдат открити. Затова Гаждик прикани Брабец да подаде оставка: " Според нас, това е съдбовен неуспех на чешките контролни служби, които са затруднили и следствията. Това е задоволителна причина да желаяме оставката на министъра на околната среда ". Бечва в това време е зарибена още веднъж с дребни рибки, които да се развъждат и да възстановят екологичния баланс. Станислав Перницки, който цялостен живот е ловил риба тук, обаче остава неутешим: " Страхувам се, че моята река в никакъв случай към този момент няма да е същата. Тук имаше риба, която беше на по 10 - 15 години. За страдание в никакъв случай повече няма да хващаме такива риби " .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР