40 процента от 30 000 зрители на фестивала Opera Open

...
40 процента от 30 000 зрители на фестивала Opera Open
Коментари Харесай

Оперен туризъм: 12 хиляди туристи са гледали Opera Open за месец, всеки от тях е останал в града два дни

40 % от 30 000 фенове на фестивала Opera Open са били интернационална аудитория през 2019 година Това разгласи шефът доцент Нина Найденова. Тя добави, че даже в пандемичната 2021 година цифрите демонстрират, че 25 % от публиката е пътувала от чужбина особено за фестивала.

„ Всеки от тези фенове е изхарчил към 600 лева и останал за два дни в Пловдив. Това е и принос към стопанската система на града. Разглеждат забележителности, музеи”, сподели още Найденова по време на конференция, на която регистрира втория си мандат като шеф на Държавна опера-Пловдив.

Това е резултат от дългогодишна политика, която тя и екипът ѝ се пробват да осъществят в музикалната институция под тепетата.

„ Поехме операта през октомври 2013 година Минахме през едни комплицирани години след сливането на двата института – Опера и Филхармония. Не разполагахме с задоволителна материална база, бюджетът непрекъснато не доближаваше. Целият първи мандат бе ориентиран към задачата да потвърдя, че институцията ни е нужна на Пловдив”, описа още Нина Найденова.

През втория – от 2017 година, огромната задача била да се научат да развиват планове и кулминационната точка на този развой е през 2019 година, когато посредством извоювания във фондация „ Пловдив 2019” план и с поддръжката на Община Пловдив бяха осъществени огромни продукции с интернационалните актьори. Под тепетата гостуваха 200 актьори на международно равнище.

„ Управлявахме планове на стойност близо 1 200 000 лева Това изискваше потенциал, само че се справихме и създадохме знакови продукции. В годините до 2022-а разгърнахме жанровете, които обгръща програмата ни както във фестивала, по този начин и през сезона – музика, лирика, изобразително изкуство, модерно изкуство, танц. Изпълнихме с изкуство нови пространства – Голямата базилика, галериите на Пловдив, Бунарджика и Пеещите фонтани. Превърнахме се в положителни сътрудници на всички фестивали, които се провеждат в Пловдив”,припомни Найденова.

Голямата горделивост на екипа ѝ е това, че публиката на феставала Opera Open e най-вече млада.

„ Нашата последваща цел е да въведем в операта всички тези 80 000 студенти, които учат в Пловдив”, акцентира директорката на Операта.

Големите герои съгласно управлението са артистите и музикантите в трупата, които работят със самочувствие, с помощта на обстоятелството, че работят с авторитетни гостуващи актьори, които са вдигнали потенциала.

„ Седем години получаваме отлични оценки от Министерство на културата. Представили сме пред аудитория 46 министър председатели в разнородни жанрове. Имаме и детска академия Госпожа Опера, която всяка година образова 50 деца. Оркестърът ни е един от най-големите в страната. Климатът в екипа е извънредно плодотворен. Дори и във време на пандемия ние връщаме публиката”, сподели още Найденова.

Зам.-кметът по просвета Пламен Панов също похвали работата на трупата и акцентира, че Операта към този момент може да се похвали, че не се преценява с трендовете, а ги слага.

„ Преди бях единствено обожател на това изкуство, само че от 2019 година видях какъв брой комплициран е процесът на основаване. Радвам се, че постоянно сме работили дружно. Възстановихме традицията да има концерти на Бунарджика, развихме като евентуална сцена Пеещите фонтани. Тази година сцената ще е още по-голяма, както и осветлението. Предстои откриването на обновената постройка на Градската художествена изложба в Стария град и се надявам Операта да се включи в него. Ще продължаваме да поддържаме операта, ще подкрепим и екипа на доцент Найденова на идния конкурс”, сподели Панов.

Кирил Велчев от „ Пловдив 2019” също акцентира, че през цялото време фондацията и екипът на Операта са работили дружно.

Диригентът Диан Чобанов също не скри задоволството си, че артистичната натрупа се развива.

„ Пандемията върна извънредно надарени музиканти у нас. Към екипа ни се причислиха солистите Лия Петрова, Емануил Иванов, Дора Делийска и Кирил Пенчев. След 5-10 години ще бъде невероятно да бъдат привлечени. В арститичния ни екип са маестро Емил Табаков, както и режисьорът Веселка Кунчева. Надявам се, че ни следва един фестивал през лятото, който ще държи стандарт като огромните конгреси в Европа като този на Арена ди Верона”, сподели Чобанов.

Нина Найденова добави, че програмата на Opera Open още веднъж включва 12 заглавия. С две изигравания се завръща знаковият „ Орфей и Евридика” на Стефано Пода. Очаква ни и трогателен танцов план, в който оркестърът на операта ще има мощна роля. Става дума за балетният театър „ Ана Каренина” на хореографа Лео Муич. Тя акцентира, че огромните планове на фестивала се случват с неизменимата поддръжка на „ Пловдив 2019” и Община Пловдив.

Портфолиото на фестивала към този момент е гаранция, която оказва помощ да се водят договаряния с огромните имена на сцената.

Голямото предизвикателство за идващия екип отпред на операта ще е и ремонтът на Концертна зала, отлаган в мандатите на трима министри.

„ Участвахме интензивно в правенето на заданието. Включиха се 120 специалисти. Залата ще бъде изключителна. Изготвен е специфичен план за експонацията на паното на Димитър Киров. Стълбището във фоайето ще бъде от стъкло, с цел да се вижда. Ще бъде и осветено по отговарящ метод. Идеята на този план е да се отвори Концертна зала към площадното пространство. Ца задачата ще има и огромен екран, на който публиката ще може да гледа. Предвиждаме и концерти навън. Хубавото е, че тази зала е многофункционална и ще може да се употребява като сцена и от фестивали като One Dance Week. А ние ще продължим да работим редом на всички сцени”, сподели Нина Найденова.

Тя акцентира, че в случай че завоюва състезанието за шеф на 10 февруари, ще работи през идващия мандат със същия управнически екип.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР