40% от учениците в цялата страна, които са избрали да

...
40% от учениците в цялата страна, които са избрали да
Коментари Харесай

Пловдив - рекордьор по мераклии да учат онлайн

40% от учениците в цялата страна, които са избрали да продължат да учат онлайн от къщи и след връщането на техните класове присъствено, са от Пловдивска област. Това я прави рекордьор дружно с Варна.

По данни на МОН все още в цяла България в режим на образование от разстояние в електронна среда (ОРЕС) са общо към 1500 възпитаници. Статистиката на Регионалното ръководство по обучение под тепетата пък сочи, че за региона цифрата е 600 възпитаници от всички класове.

Най-отчетлива наклонност за непринудено прекосяване към ОРЕС има за десетокласниците и зрелостниците, въпреки че на тях им предстоят съществени изпити – тази година за първи път ще има национални външни оценения за завършващите първи гимназиален стадий, а зрелостниците ги чакат матури. В същото време всички изследвания все още демонстрират, че при онлайн образованието качеството на подготовката е по-ниско и страда от неналичието на персонален контакт с преподавателя, както и заради срутва на мотивацията при учениците.

Въпреки това в Регионалното ръководство на образованието регистрират от ден на ден молби за прекосяване към онлайн образование. След предходното дълготрайно затваряне на образователните заведения за прогимназиален и гимназиален курс към 500 възпитаници в Пловдивско избраха да продължат да учат онлайн и след връщането присъствено по график.

Сега, след възобновяване на занятията от понеделник за начален курс и ротация за горните класове, като първи в клас за 2 седмици са 7., 8. и 10., броят на учещите от къщи е към този момент към 600.

Много отчетливо се вижда прекосяване към ОРЕС от съответни учебни заведения. В Пловдив да вземем за пример това е Английската гимназия.

Всеки ден получаваме по 4-5 нови молби от възпитаници на ЕГ „ Пловдив “, споделя старши специалистът от Регионалното ръководство на образованието Рангел Райчев. Въпреки подозренията до каква степен аргументите за това са единствено опасения от заразяване с коронавирус, в нормативната база е написан правилник за прекосяване онлайн по лично предпочитание и настояванията на фамилиите се удовлетворяват.



Директорът:

Сложихме камери в клас и има техническа опция да се учи от къщи

Причината от ден на ден възпитаници да желаят прекосяване към ОРЕС е, че успяхме да съоръжение класните стаи с камери и има техническа опция да се учи от къщи, разяснява шефът на ЕГ „ Пловдив “ Николай Радев.

Когато възпитаник от Английската учи от къщи, а класът е присъствено в час, посредством камера, ориентирана към дъската и учителя, той гледа в действително време. По категорично гледище на МОН обаче, с цел да не се нарушава образователният развой за останалите, той е единствено наблюдаващ и не може да се намесва.

Някои родители имат терзания по отношение на вируса, само че има и други фактори, счита Радев. Семействата контактуват между тях и е забелязал, че щом едно подаде искане, следват още няколко. Така се стигнало до класове, в които в режим на образование от разстояние в електронна среда са по 20 възпитаници, а в други паралелки няма нито един и всички са присъствено.

Директорът не се наема да предвижда по какъв начин ще се отрази това на подготовката. Който е избрал да учи от къщи, губи камо контакта, другояче има опция да участва на урока, сподели Николай Радев. Според него най-хубава визия за възможни негативи ще дадат резултатите от националните външни оценения и матурите.



Избягват поголовното изпитване в присъствените седмици

Чрез прекосяването към образование онлайн се търси метод да се избегне поголовното изпитване в късите интервали на присъствени занятия, счита Виктория Танчовска. Тя е дванайсетокласничка в ЕГ „ Пловдив “ и споделя, че когато на правилото на ротацията даден клас учи от къщи, учителите заобикалят да изпитват, тъй като този метод изкривява резултатите. " Миналата година по време на онлайн образованието оценките внезапно се покачиха и бяха нереални - споделя абитуриентката. - Когато преподавателите знаят, че следва да се върнем присъствено, отсрочват изпитването за тогава и се получава по този начин, че в

рамките на 2 седмици ни изпитват всеки ден по всичко, а някои учители желаят за този интервал да слагат дори по две оценки.

Виктория е съгласна е, че у нейни връстници с по-възрастни родители има терзание от ковид, само че главният фактор за наклонността в последно време е по-скоро опитът да се избегне маратонът от изпитвания.

На въпроса дали връстниците й не се притесняват, че по този начин ще пострада подготовката им за матурите, Виктория е на мнение, че при всички положения обстановката на випуск 2021 е неизгодна. " Миналогодишните зрелостници учиха онлайн единствено 2 месеца, а след това от матурите отпаднаха целият Вапцаров и романите „ Тютюн “ и „ Железният светилник “. А в този момент ние сме онлайн към този момент втора година и все още за нас нищо не е махнато от изпитните формати. Учителите споделят, че ще наваксаме. Но не е заслужено. Постоянно се случва и да се провалят онлайн часове поради проблеми с интернет, спирал е и токът “, разказва Виктория. Иначе е съгласна, че нищо не пречи дванайсетокласниците да си прочетат Никола Вапцаров, Димитър Талев и Димитър Димов, и до момента в който учат от разстояние в електронна среда. „ Обаче е доста по-ефективно да слушаш учителя в клас “, безапелационна е зрелостничката.

Самата тя е избрала да учи присъствено, когато пристигна ред по графика за ротация на дванайсетокласниците. Вече е призната да следва в Холандия и й следва да замине през август, по тази причина желае да изживее всеки момент с класа и учителите си, преди всички да се разпилян в разнообразни направления.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР