40% от нелегалните мигранти в Европа пристигат в Испания. Това

...
40% от нелегалните мигранти в Европа пристигат в Испания. Това
Коментари Харесай

Около 40% от нелегалните мигранти влизат в Европа през Испания

40% от незаконните мигранти в Европа идват в Испания. Това съобщи Нова телевизия, цитирайки отчет на Международната организация по миграция към Организация на обединените нации.

Броят на новодошлите на Иберийския полуостров се е утроил по отношение на предходната година.

Повече от 30 незаконни мигранти, преследвани от брегова защита, идват с гумената си лодка на испанския бряг и се пръсват в разнообразни направления в околните гори и пясъчни дюни. Това е сцена от края на юли. Мигрантите са прекосили Гибралтарския пролив - 14 километров морски проход сред Европа и Африка. На този стадий това е главният мигрантски маршрут.

Данните на Върховния комисариат за бежанците в Испания сочат, че в страната са пристигнали близо 28 000 души от началото на годината досега.

Още предишния месец от Организация на обединените нации оповестиха, че Испания измести Италия като топ-дестинацията за мигрантите. Пристигащите в Италия са намалели с 80 на 100 спрямо предходната година, само че пък в Гърция броят им е 50% по-голям, в сравнение с през 2017 година

И макар че Италия съумя да откаже мигрантите да я употребяват за портал към Европа, средиземноморският маршрут до италианския бряг остава най-смъртоносният. От към 18 000 бежанци там гибелта си са намерили 1111 души.

Данните демонстрират също, че Мароко е новата Либия - главният източник за незаконни мигранти. Няколко неправителствени организации настояват, че граничният надзор в африканската страна е отслабен, с цел да се употребява притокът на мигранти като оръжие в договарянията с Брюксел.

Миналия месец Еврокомисията отпусна 55 млн. евро на Тунис и Мароко за справяне с мигрантския напън. Испания пък получи помощ в размер на 30 млн. евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР