40% от българите вярват, че съществува тайно общество, което управлява

...
40% от българите вярват, че съществува тайно общество, което управлява
Коментари Харесай

Проучване: Колко вярват българите в конспирации и суеверия

40% от българите имат вяра, че съществува скрито общество, което ръководи света . 29% от българите имат вяра в съществуването на извънземни, 19% са уверени, че хората са установявали контакт с тях, а 14%– че извънземни живеят измежду хората.

Това демонстрира изследване на настройките на българите във връзка с вярвания, конспирации и суеверия, осъществено от „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “.

Данните записват високи равнища на религия във връзка с въпроси, свързани с свръхестествени качества на хора.

75% от българите имат вяра в пророческите качества на Ванга . Няма особена динамичност измежду другите демографски групи – прави усещане, че и хората в най-младата възрастова група (18 – 29 г.) в огромен дял (63%) имат вяра в качествата на Ванга.

63% от българите имат вяра и в съществуването на хора със свръхестествени качества, а малко над две трети – в съществуването на хора, които имат качества да плануват бъдещето. Малко над половината от българите считат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени качества.

45% от българите имат вяра в вълшебства .

Проучването дава изясненост и по отношение на вярата на българите в разнообразни международни конспирации.

40% от хората у нас имат вяра в съществуването на скрито общество, което ръководи света. Това виждане се споделя съвсем половината от хората с висше обучение.

66% от хората у нас имат вяра и че изкуствено се основават заболявания – за продажба на нови медикаменти.

33% е делът на хората, които имат вяра в прераждането на човек, като при дамите процентът е по-висок (40%) спрямо този на мъжете (25%).

36% показват, че имат вяра в съществуването на парадайса и пъкъла. Данните демонстрират, че живеещите в дребните обитаеми места и селата са по-склонни да имат вяра в това, за сметка на живеещите в столицата. Тук едно от вероятните пояснения е по-високата степен на набожност в дребните обитаеми места.

35% от българите заявяват, че са посещавали гадател/ясновидец/ходжа . И тук усещане прави, че в селата и дребните обитаеми места тази процедура е по-разпространена за разлика от столицата.

Малко над една трета от българите имат вяра, че петък 13-ти носи злощастие. Подобно е и съотношението във връзка с суеверието, че черната котка носи злощастие, до момента в който 60% не имат вяра. Малко над една трета от българите имат вяра и че счупеното огледало носи злощастие, като хората с по-ниско обучение са по-склонни да имат вяра за сметка на тези с по-висока просветителна степен.

73% от българите показват, че чукат на дърво против злощастие , до момента в който 24% не го вършат. 12% показват, че хвърлят сол за шанс, а 35% от българите показват, че носят червен конец срещу уроки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР