40% от българите смятат, че най-доброто, което може да се

...
40% от българите смятат, че най-доброто, което може да се
Коментари Харесай

40% от българите искат ротация на кабинета. Борисов - лидер по доверие, Радев поляризира обществото

40% от българите считат, че най-хубавото, което може да се случи с ръководството в близко бъдеще, е ротацията сред акад. Николай Денков и Мария Габриел да се реализира.

Това сочи ново проучване на „ Алфа Рисърч “, извършено в интервала 27 февруари – 3 март 2024 година от организацията. То е осъществено със лични средства и е извършено измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна, предава БТВ.

27% от българите считат, че е по-добра концепция да има предварителни парламентарни избори дружно с европейските през юни, а 16% не могат да преценяват кое е по-добре.

Оценката на активността на държавното управление като цяло е негативна – 52,9% са показали този отговор.

 

При разбивката вицепремиерът Мария Габриел води в позитивните оценки пред Николай Денков – тя има 34,7% утвърждение на фона на 23,6% за Денков.

Настоящият министър председател пък има най-висока негативна оценка – 42,4%.

39% от хората имат позитивна оценка за президента Румен Радев, а съвсем същият % – 38 имат негативна.

Оценката за работата на Народното събрание също всеобщо е отрицателна - 62%.

Доверие в партийните водачи:

Първенец по доверие е водачът на ГЕРБ Бойко Борисов с 21,6%, следван от Христо Иванов с 15,2%. На трето място е Костадин Костадинов с 15%.

Масово хората подхождат с съмнение към партийните водачи.

Готови за избори са поддръжниците на ГЕРБ-СДС, следвани от ПП-ДБ и „ Възраждане “.

 

Ако изборите са през днешния ден за ГЕРБ-СДС биха дали своят вот 23,7% от гласоподавателите. Втора политическа мощ ще е ПП-ДБ с 19,2% поддръжка.

Партия " Възраждане " ще е трета мощ с 12,8%,

Движение за права и свободи четвърта с 9,7%,

Българска социалистическа партия - 9,6%,

Има Такъв Народ – 5,1%.

 

Парламентът безусловно е заледен. Всички са извънредно отрицателно настроени и това е проблем.

С актуалното, а и с предходното Народно заседание, беше върната властта в Народното събрание, а не както беше преди - проблемите да се вземат решение единствено в Министерския съвет. Липсата на явен резултат за това кой зад каква отговорност застава обаче, продължава да основава проблем.

 

" Президентът е другият, който поляризира публичното мнение ", счита Димитрова. 39% от хората имат позитивна оценка за президента Румен Радев, а съвсем същият % – 38 имат негативна.

" Той разделя сега, да, само че все пак има положителен рейтинг. И в случай че е обикновено президентът в една страна по принцип да разчита на необятна социална поддръжка, в тази ситуация ние виждаме, че този развой към този момент е пресечен. Започва една поляризация на обществото.

 

Прокуратурата също има позитивна оценка що се отнася до активността на господин Сарафов. Случаи като този с Нотариуса, Пепи Еврото и други, са престъпни действия на ниско ниво, нищо значително, само че тези обвързаности стигат и до по-висши етажи, в това число са забъркани и политици.

 

В случая публичното мнение не може да служи за доказателство, нито може да е съдник, само че ни дава ясна визия за това, че се случва една непрекъсната ерозия на доверието ", разясни Димитрова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР