40 милиона за вузовете, ще ги дават според оценката за

...
40 милиона за вузовете, ще ги дават според оценката за
Коментари Харесай

400 милиона повече за образование догодина

40 милиона за вузовете, ще ги дават съгласно оценката за качество.

Над 400 милиона ще е нарастването в бюджета за обучение за следващата година. Това заяви министър Красимир Вълчев в УНСС, където взе участие в полемика за висшето обучение.

330 милиона ще са за нарастване на заплатите на учителите, още 30 млн. за непедагогически личен състав. Поне 40 милиона повече ще има за висшето обучение и издръжката на студентите. Тези пари обаче няма да се раздават на брой на студенти, а съгласно качеството и комплексната оценка.

Мораториум да не се откриват повече нови университети и филиали и нетипични посоки ще бъде импортиран в Народното събрание дружно с измененията в закона за висшето обучение. За това от дълго време упорстват от Съвета на шефовете, а министърът се ангажира да го внесе.

Това е израз на общата ни угриженост за репутацията мрежата, коато е достигнала лимита си и никой няма да завоюва от разрастването й, изясни Вълчев.

Обмисля се въвеждането на трета стипендия за специалността " педагогика по образованието по... ", която да покрива разноските по образованието. Причината е, че има търсене по тази компетентност и дефицит на фрагменти.

За медицинските специалности пък ще се обмисля вид дали да не са напълно платени с опция за кредитиране, като студентите да получават от страната облекчения при изплащането, против което да бъдат задължени да работят у нас. Така можело да се спре приключването на медицински фрагменти в чужбина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР