40 метра бетон са се срутили при ремонта на тунел

...
40 метра бетон са се срутили при ремонта на тунел
Коментари Харесай

Хаос на АМ Хемус! Срути се 40 метра бетон в тунел Ечемишка /снимки/

40 метра бетон са се срутили при ремонта на тунел "Ечемишка " на автомагистрала "Хемус " през декември, оповестява Bulgaria ON AIR. Това е повода той да не бъде пуснат в употреба в края на 2021 година. Така придвижването по едно от най-натоварените трасета в страната ще остане затруднено още 4 месеца.
В началото на декември са рухнали десетки метри от тавана на затворената поради ремонт лява тръба на тунел "Ечемишка ". Информацията остава в тунела. Месец по-късно екип на Bulgaria ON AIR влезе в тръбата. Вижда се, че казусът е в продължение на десетки метри. Това си проличава от останалия бетон и желязо по стените, а на земята има тонове арматура.
Вече няколко месеца цялото придвижване по Автомагистрала "Хемус " в региона се прави в двете посоки единствено през приключената тръба на тунел "Ечемишка " в посока Варна.
Задръстванията са километрични. Ремонтът на лявата тръба стартира на 27 май, а крайният период е септември 2021 година, излиза наяве от уеб страницата на държавното сдружение "Автомагистрали ". През октомври от АПИ декларират пред "Капитал ", че крайният период е продължен до края на 2021 година Заради Коронавирус пандемията и забавени доставки.
Към днешна дата в тунела с изключение на обшивка липсват и канавки, осветяване и асфалт. А от Министерство на регионалното развитие обявиха, че на 2 декември сред 19.30 и 20 часа 40 метра от положения бетон, дружно с хидроизолацията и армировъчната стомана са се свлекли.
Свлеченият сектор съставлява защитна обшивка, трети слой на новоположената хидроизолация. Това не е градивен детайл, не компрометира тунела и няма да забави осъществяването на дейностите в него. А поради свличането срокът още веднъж е продължен - този път до 29 април 2022 година Към момента се чака от "Автомагистрали " ЕАД да завършат плана в посочения период.
Според инж. Владимир Жиянски сходни произшествия не са изолиран случай по време на строителни работи.
"Основният проблем беше с геологията. Технологията им е добра, дясната тръба се направи, има някои дребни неща, само че всичко е идеално ", разяснява строителният инженер Владимир Жиянски.
Участници в построяването на тунела през 70-те години на предишния век обявиха, че в тръбите към София е положена хидроизолация и там течовете са малко евентуални. А до ремонтите се стигна, откакто през 2017 година в същата тръба лампа се откъсна и умъртви жена.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР