40 камери за контрол по бус лентите слагат от Столична

...
40 камери за контрол по бус лентите слагат от Столична
Коментари Харесай

40 камери в София ще следят за нарушители в бус лентите

40 камери за надзор по бус лентите поставят от Столична община на 7-те трасета в София. Те би трябвало да са подготвени до края на месеца, заяви зам.-шефът на Пътна полиция в София Любомир Костадинов, представен от в. " 24 часа ".
Досега контролът в тях се реализира от чиновници на КАТ, защото камерите за скорост не могат да бъдат употребявани за такива нарушавания
Новите устройства няма да снимат единствено нарушителите, а всички. След като бъдат отсети всички прегрешили, фотосите с тях се ще изпращат към Пътна полиция, където ще се постановат санкциите. Така и контролът ще стане денонощен. Устройствата ще са по няколко на всяка права за рейсове.
Лентите са отделени от другите платна с жълта багра и надписи на британски език с основни букви BUS. Има и знаци, които предизвестяват за тях. Трасета, по които скоро ще има камери, са на: бул. " Цариградско шосе ", бул. " Сливница " - от Сточна гара до бул. " Петър Дертлиев ", бул. " Данаил Николаев ", бул. " Александър Малинов " - от бул. " Андрей Сахаров " до " Цариградско шосе ", бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " - сред " Черни връх " и " Драган Цанков " бул. " България " - сред " Гоце Делчев " и " Пейо Тодоров ".
Има и една обособена зона на бул. " Константин Величков ", сред бул. " Сливница " и бул. " Възкресение ". Там рейсове, тролеи и трамваи се движат в междинната лента по линията на железницата и са отделени със заградителни уреди.
3133 са санкционираните през предходната година за шофиране в бус лентите. Те са платили по 50 лева за нарушаването От началото на годината доникъде на май са глобени 1665 водачи. Масово хората зад кормилото се оправдават, че не виждат маркировката, тъй като се е изтрила.
Шофьорите на междуградските рейсове нямат право да се движат в специфичните ленти, което доста от хората не знаят. Маршрутките също не могат да се възползват от тях.
" Най-много са нарушителите заран по бул. " Цариградско шосе " след Орлов мост до Плиска ", споделя контрольор Костадинов. В края на работния ден най-вече се кара в бус лентата на бул. " Сливница " в посока кв. " Люлин ". Засега няма нито един, който да е карал в обособената права на бул. " Константин Величков ". Тя обаче е заградена и евентуално по тази причина водачите не я употребяват.
Нарушението основава предпоставки и за други обстановки на пътя. " Лошото е, че водачите не гледат възбраните и основават още тапи, тъй като, като влязат в бус лентата при задръстването, няма по какъв начин да излязат. Така отиват на кръстовището със напълно друго направление на придвижване. Така стават проблеми, които водят до спорове, произшествия, разправии сред жителите ", споделя Костадинов.
Междувременно от Пътна полиция тестват камерите, които снимат за наложителната застраховка " Гражданска отговорност ". Идеята е да се употребяват и за надзор на скоростта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР