40 хиляди кубика дърва са продадени в Благоевградско до началото

...
40 хиляди кубика дърва са продадени в Благоевградско до началото
Коментари Харесай

Колко ще струва отоплението на дърва тази зима?

40 хиляди кубика дърва са продадени в Благоевградско до началото на септември. Търсенето се ускорява през последните дни

В момента кубикът бук и дъб нарязани и нацепени, се търгуват сред 90 и 100 лева, иглолистните са по-евтини.

" Цените на дървата не са увеличавани от 2 години. Миналата година и тая година с на една и съща цена. 60-70 % от популацията търсят дъбови дърва. Цените значи подготвени за у дома нарязани, нацепени и превозени са 100.80 лева в къщи. Метровките са 90, 60 лева Разликата е 7.20 лева - това е за рязането и цепенето ", изясни пред Българска национална телевизия Кирил Стойчев, шеф склад на ДГС-Благоевград.

Всеки ден от този склад се транспортират по 20-30 кубика дърва, най-вече към селата в района, където хората се топлят с печки и камини. В Рилци струпани дърва се виждат съвсем пред всеки дом.

По-предвидливите са закупили дърва по-рано, надлежно и цената е била малко по-ниска.

" Аз авансово си ги поръчвам моите дърва, юни месец ги поръчвам. В началото ги взимах и на 80 лева, но като пристигна септември-октомври, на 100 лева се качват ", споделя Зоя Виячка.

С подредени 10 кубика букови дърва на двора, квалифициран за зимата е и Станко Стоименов.

" Дърва съм си купил, имам си от остарялата година. Готов съм и за сняг, и за слана, и за вятър, за всичко, за мраз. Аз ги купих по 80 лв. кубика. 10 кубика съм си купил, е тия са ми тука, не съм ги рязал ", изяснява той.

При кметовете на дребните обитаеми места се изготвят описи с хората, които желаят сами да си добият дърва в гората. Таксата за кубик иглолистни дърва „ на корен " е 9 лв., а за широколистни - 18 лв. за кубик. В този случай обаче човек поема цялата работа и разноските по отсичането, цепенето и превоза и по тази причина доста хора се отхвърлят от тази опция. А от Югозападното държавно дружество поучават хората, които се отопляват на твърдо гориво да не чакат последния миг.

" Приканвам хората фактически да не чакат да стане дъждовно и кално, а по опция в този момент, когато е положително времето, да се доставят с дърва. Направена е организация, план, все още 200 хил кубика са планувани ", споделя инж. Дамян Дамянов, шеф на ЮЗДП.

Въпреки повишаването на доста съществени първични материали и артикули, цената на дървата за огрев няма да бъде увеличавана, твърдят от Югозападното дружество.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР