40 хил. лв. са заложени в бюджета за археологически разкопки

...
40 хил. лв. са заложени в бюджета за археологически разкопки
Коментари Харесай

Има развитие със сагата за нова автогара в Созопол

40 хиляди лева са заложени в бюджета за археологически разкопки

Сагата с плана за нова автогара в Созопол е съвсем пред свършек. Това сподели пред Флагман.бг кметът Тихомир Янакиев, за който терминалът е идея от първия му мандат. Изграждането на обекта се оказа комплициран проблем, защото трябваше позволение от Националния институт за недвижимо културно завещание. През март 2023 година даже някогашният длъжностен министър на културата проф. Велислав Минеков пристигна в Созопол, с цел да изясни пред общинските съветници, че към този момент има зелена светлина от ведомството и градежът може да стартира напълно скоро. Въпреки обещанията обаче това по този начин и не се случи. Още тогава кметът Янакиев сподели, че не бърза да се радва, защото няма нищо черно на бяло, а е доста значимо защо е утвърждението – за археологическо наблюдаване или за разкопки, като второто може да отнеме години и да стопира градежа. 

Оказа се, че тъкмо това се е случило. Общината ще би трябвало да финансира разкопки, само че въпреки всичко е светлина в тунела и администрацията на Тихомир Янакиев няма различен излаз, в случай че желае да осъществя плана. 

„ Сагата е съвсем пред своя свършек. Имаме утвърждение за археологически разкопки, не стана това с наблюдението. Разкопките могат да продължат много дълго време и да забавят плана. Съгласихме се. Убеден съм, че не е нещо, което е целеустремено към нас. След като се организира това, следващата година може би, ще стартира строителството. Нямаме терзания за финансирането, ще участваме със лични средства, ще аплайваме и по европейски планове.

Притесняваме се от времето, тъй като ни забавиха доста дълго. Министерството на културата се моташе и правеше обструкции на плана ни и ние губехме по 200-300 лева на година от таксите “, изясни Тихомир Янакиев.

В бюджета на Община Созопол за 2024 година, който бе гласуван и утвърден през днешния ден от локалния парламент, са заложени средства – 40 хиляди лв. за археологическите разкопки. Те ще започват до дни, с цел да няма повече закъснение, увери още кметът. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР