40-годишният старозагорец Руслан Мирчев спаси кръста от водите на езерото

...
40-годишният старозагорец Руслан Мирчев спаси кръста от водите на езерото
Коментари Харесай

40-годишният пожарникар Руслан Мирчев спаси кръста в Стара Загора

40-годишният старозагорец Руслан Мирчев избави кръста от водите на езерото в парк „ Йордан Капсамунов “. В ритуала взе участие за трети път, само че за първи съумява да избави признака на християнската религия по време на Богоявление. Мирчев е пожарникар в РСПБЗН – Опан. Първи го поздравиха неговата брачна половинка Антония Мирчева и 3-годишният им наследник Росен. „ Да сме здрави, това е най-важното “, показа минути след ритуала Руслан, който скочи през днешния ден във водата дружно със своите племенници на 16 и 17 години.

Над 30 смели млади мъже се хвърлиха за кръста, след благословията на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Родолюбците извиха мъжко хоро, а най-малкият участник в него бе Тихомир, който седна върху раменете на своя вуйчо.

Празничният ден стартира с отслужване на Утреня и Св. Златоустова литургия в катедралния храм „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “ под липите от Старозагорския митрополит Киприан. Точно по обяд, той поведе Литийно шествие до парк „ Йордан Капсамунов “, където бе  извършен Богоявленски водосвет на бойните флагове на военните  формирования от Старозагорския гарнизон.

Богоявление е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Това е и повода ритуалите да са свързани с освещаване на водата и кръста. Светото кръщение е едно от Седемте тайнства на вярата. Празникът е уважаван още като Йордановден – честват имената си на 6 януари над 3 хиляди старозагорци. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР