40 години след най-голямата авиокатастрофа у нас край врачанското село

...
40 години след най-голямата авиокатастрофа у нас край врачанското село
Коментари Харесай

Кметът на село Тлачене с шокиращи подробности за най-загадъчната авиокатастрофа у нас със 73-ма загинали: Бях 7-годишен, когато...

40 години след най-голямата авиокатастрофа у нас край врачанското село Габаре – към момента загадката остава. Какво тъкмо се е случило с полета на аероплан Ту-134 от София за Варшава, който става ковчег за 73-ма души към момента не е ясно. Днес, четири десетилетия по-късно, болката на околните не стихва, а въпросите остават.

Датата е 16 март 1978 г . По поречието на дребната вада Бриша сред селата Габаре, Тлачене и Върбица по обяд е безшумно и умерено. В 13.20 часа от Летище София излетява Ту-134 със 7-членен екипаж и 66 пасажери. Разбива се на 85 километра от София.

Тошко Сашов, в този момент кмет на село Тлачене, тогава бил 7-годишно момче.

„ Играех си с колелото в северозападния край от нас и тогава видях самолетът да се доближава. По-скоро шумът ме накара да обърна внимание. Той летеше доста ниско и имаше пушек – огромно черно кълбо. И по-късно самолетът се разби”, спомня си мъжът.

Загиват хората от полска културна делегация, отпред с министъра на културата на Полша. Намерени са телата на български деца спортисти и треньорката по художествена гимнастика Жулиета Шишманова. Районът е заварден от военни и милиция.

От тогава до през днешния ден околните на починалите търсят истината за нещастието, сполетяла фамилиите им. Малгожата и брачният партньор й Тони живеят в Белгия и идват тук за пръв път поради персоналната си болежка – майката на Малгожата е била измежду пасажерите в самолета. Версиите, които знаят двамата съпрузи за злополуката, са разнообразни.

Журналистът Теменужка Йоцова към този момент няколко десетилетия също пробва да разплете мистерията.

„ Работейки по тематиката години наред доста неща ме стъписаха. Прекият очевидец, който е видял това, е един пастир – здрав, прав до този миг, ненадейно умира от сърдечен удар. Втори човек, който също е бил очевидец на това нещо - дълготраен служащ в каменоломна, внезапно при случай се самовзривява. Единственото, което знам, е, че околните на починалите гимнастички са правили опит през Великото национално заседание да изискат ново следствие. Неясно по какви аргументи такова е отказано”, споделя журналистът.

Някой очевидно е имал изясненост, тъй като в протокола от произшествието е записано, че има видеокадри. Въпреки слуховете, че черната кутия на самолета е заровена под бетон, такава е открита и е предадена на самолетната компания. На фона на това злокобно безмълвие към този момент 40 години болката на околните остава.

Все още те намират части от самолета на мястото на случая. Такива след 40 години откри и Малгожата. Тя сложи плоча на починалата си майка под паметника и на самото лобно място с цветя и камъни написа това, което е казвала единствено в мислите си към този момент четири десетилетия – „ Мамо, обичам те! “.

БЛИЦ напомня, че преди дни пък проговори оживелият стюард в последната огромна авиокатастрофа у нас, приключила с десетки починали .



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Нова телевизия
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР