40 години от издигането на българския флаг на един от

...
40 години от издигането на българския флаг на един от
Коментари Харесай

На 40 години варненската красавица Калиакра има нужда от ремонт

40 години от издигането на българския байрак на един от най-крисивите и бързи ветроходи света -   " Калиакра ", се навършват през 2024-а, написа.

Баркентината, която е морската емблема на България, е издигната в Полша и е донесла доста триумфи на страната ни от влиятелни ветроходни надпревари по света.

През последните години „ Калиакра “ изгуби блясъка и функционалностите си. Дългият 52-метра ветроход стои със свити ветрила на варненския кей. Причината е, че положението на кораба не е положително и е нужен ремонт, с цел да може да плава най-малко в териториалните ни води.

Със свое решение от 11 януари тази година Съветът на шефовете на Българския морски квалификационен център (БМКЦ), в чийто състав е корабът, е възнамерявал разход в размер до 200 хиляди лв. за съсловен ремонт и възобновяване на корабните документи на ветрохода, показва министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков в отговор на депутатски въпрос.

Изпълнителният шеф на БМКЦ к.д.п. Денчо Добрев означи за Дарик, че ветроходът ще бъде ремонтиран за задачите на крайбрежно корабоплаване в териториалните води и баркентината ще посрещне уместно 40-годишнината, която ще бъде маркирана през юни.   

„ Калиакра “ има проблеми с корпуса, рангоута и такелажа, посочи за Дарик първият капитан на „ Калиакра “ Тома Томов. Той е на мнение, че 40-годишният ветроход може да бъде избавен. Има такива, които са на 100 години и още плават, счита капитан Томов. Той е уверен, че славната баркентина още веднъж ще кръстосва моретатата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР