40 души са загинали при експлозията, съобщи турският министър на

...
40 души са загинали при експлозията, съобщи турският министър на
Коментари Харесай

Броят на жертвите на взрива в турска мина достигна 40 души

40 души са починали при детонацията, заяви турският министър на опазването на здравето Фахретин Коджа. Единайсет са ранените, няколко от които са в тежко положение. Транспортирани са в лечебни заведения в Истанбул и в Бартън.

15 служащи се намират подземен. Спасителните екипи са открили къде тъкмо се намират блокираните служащи, само че пожарът, който се е разгорял заради детонацията, и нездравословните газове затрудняват достигането до тях, заяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Продължават избавителните работи, продължава и напрегнатото очакване на фамилиите и околните на миньорите в региона.

Турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез в изказване пред СиЕнЕн-Тюрк уточни, че издирването и спасяването в мината изискват специфичен опит.

„ Това е много друго от другите действия по търсене и избавяне. Въглищните предприятия разполагат с квалифицирани екипи за търсене и избавяне, които са сполучливи в тази област освен у нас, само че и по света. За страдание, част от нашите служащи не можаха да бъдат избавени заради високото налягане и високата температурата, в резултат на гърмежа. В момента 15 от служащите са в рудника, продължава търсенето им. След гърмежа е избухнал пожар в галерията ", съобщи турският енергиен министър.

Републиканската прокуратура в Бартън е почнала следствие на аргументите, което се организира от трима републикански прокурори.

Междувременно стана известно, че управлението на въглищната мина в Амасра е било предизвестено още през 2019 година за риск от ненадейно изхвърляне на газ и детонация. Това уточни депутатът от главната опозиционна Народнорепубликанска партия от град Зонгулдаг Дениз Явузйълмаз в профила си в обществените мрежи.

Той разгласява извадка от одитен отчет на Сметната палата от 2019 година, в който се показва, че натрупването на газ е достигнало на дълбочина 300 метра и се усилва заплахата от детонация и пожар, както и че се предлага да бъдат взети нужните ограничения.

Взривът в мината в Амасра, която е на послушание на Дирекцията за каменни въглища на Турция, избухна през вчерашния ден към 18 часа, на дълбочина 300 метра подземен.

В изказване пред ТРТ по отношение на повода за детонацията министърът на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез съобщи, че съгласно предварителните изследвания евентуалната причина е натрупването на газ гризу, който е предизвикал детонацията.

Другата версия, която бе тиражирана по-рано от държавната работа за реакции при бедствия и повреди, е, че детонацията е била провокирана от трансформатор. 

Твърди се, че по време на детонацията в мината са се намирали 110 служащи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР