40.3% ще е по-ниска цената на руския природен газ за

...
40.3% ще е по-ниска цената на руския природен газ за
Коментари Харесай

Русия свали цената на газа по принуда, а не заради 3 март и Теменужка

40.3% ще е по-ниска цената на съветския природен газ за България със задна дата от август предходната година. С това се похвалиха на ексклузивен брифинг в Министерския съвет министър председателят Бойко Борисов, енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният шеф на ”Булгаргаз” Николай Павлов.

Договорът с подписите на на съветската газова компания е получен през днешния ден.

Хората във властта доста обичат да се хвалят. Особено в случай че им падне подобаващ мотив. Такъв явно е понижената цена на газа и 3 март.

От два дни Борисов подгрява: " Очаквайте добра вест ". И ето я - пада цената на газа от Русия. За да укрепи резултата, министър председателят " откри " връзка с Трети март. Подчерта и положителната работа, която свършило държавното управление в тази посока. Това просто не е правилно, а и няма потребност от патетика. Цената можеше да падне още на предишния Трети март, в случай че Теменужка и компания си вършеха работата както би трябвало. Стана чак в този момент и това не е добра вест.

Дори на 3 март, когато честваме освобождението, е редно да се споделят нещата каквито са. Най-вече на 3 март, тъй като, нали, сме станали свободни хора и можем да приказваме свободно. Кабинета трябваше да свърши тази работа от дълго време, както направиха другите страни, само че я свърши чак в този момент, с дейната интервенция на Европейска комисия.

Много от дълго време, още преди година и половина " Газпром " бе изправен пред риск да бъде глобен за нарушение на антимонополната политика. Именно поради случаи на монополизъм Европейската комисия започва следствие против съветския газов колос. Предмет на следствието са корист с господстващото му състояние на източноевропейския газов пазар. Това следствие започва за повторно откакто България разгласи, че нищо не се е трансформирало в Москва във връзка с цените за газта към София.

Делото, известно като AT.39816, за снабдяване на газ в Централна и Източна Европа, от дълго време е част от дневния ред на Комисията.

Българският държавен снабдител на газ " Булгаргаз " се реши най-накрая, преди осем месеца, да изиска Комисията да възобнови антитръстовите производства против " Газпром " заради несъблюдение на едно от най-важните обещания на съветската компания. Става дума за уговорката на " Газпром " да приспособява съветските цени за газ към междинните пазарни цени в Европейски Съюз, което даде съображение на Еврокомисия да приключи случая.

На 24 май 2018 година Европейската комисия, представлявана от тогавашния зам.-председател по политиката в региона на конкуренцията Маргрете Вестагер, завърши антитръстовото си следствие против " Газпром ". То продължи 7 години и приключи без наказания за санкция, само че при наложително изискване - съветската компания да понижи цените и да спре напъните за попречване на достъпа на конкуренцията до източноевропейския пазар.

Разследването се отнасяше до злоупотреби на " Газпром " с преобладаващото си състояние на газовите пазари в България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. В хода на делото ясно бяха избрани пазарните цени на природния газ в Европа. Това са цените на континенталните хъбове, както и междинните гранични цени за Германия, Франция и Италия.

Българското искане за предоговаряне на цените бе изпратено при започване на август предходната година, а крайният период за реализиране на съглашение сред двете страни изтече, без да има действителен резултат. Това стана през декември 2019 година, а другите упоменати нагоре страни към този момент бяха предоговорили цените с „ Газпром “.

Истината е, че договарянията сред " Булгаргаз " и " Газпром " през последната половин година може да са били интензивни, само че несполучливи. Според осведомени протакането е било от съветска страна, само че по тази причина е спомогнала и нашата слаба интензивност.

Междувременно Европейската комисия разгласява публични данни за граничните цени на природния газ през четвъртото тримесечие на 2019 година От постоянния отчет на Комисията стана ясно, че седем от осемте страни по антитръстовото следствие към този момент са получили понижение на цените на доставките си от " Газпром " още през третото тримесечие. България остана единствената, която не е получила такова. До 3 март 2020 година

Българският газов бранш не се сблъсква за първи път с нежеланието на " Газпром " да договаря оперативно за изискванията на търговия. През десетилетията тези претенции постоянно срещат отпор от Москва, най-много поради обстоятелството, че съвсем 100% от потреблението на природен газ в страната се обезпечава от Русия.

Нещата се трансформираха, когато предходната година " Булгаргаз " внесе 500 млн куб. м. от други снабдители на по-ниски цени. За съпоставяне общото годишно ползване на страната се прави оценка на 3 милиарда кубически метра. Освен това се чака един милиард кубически метра да бъде импортиран от Азербайджан през Южния газов кулоар, когато през втората половина на 2020 година интерконекторът Гърция-България бъде пуснат.

България има проекти да внася съветски газ от Турция, по " Балкански поток ", продължение на газопровода " Турски поток ", доставящ съветски газ до европейската територия на Турция под Черно море. Газът ще отиде и по-далеч до Сърбия, Унгария и Австрия, а България възнамерява да употребява част от газа за лична консумация.

Добрата вест ще е в действителност добра, когато бъде разрушен монопола на съветския газ в България и цените се дефинират от пазара. В тези договаряния и дейности няма страсти и „ безконечна дружба “, а сметки и национални ползи. Факт е, че цената пада с 40%, както е реалност, че сме още веднъж последни. Теменужка толкоз може…

*Източник: https://frognews.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР