4-ти март трябваше да бъде важен ден за шестте изпълнители,

...
4-ти март трябваше да бъде важен ден за шестте изпълнители,
Коментари Харесай

Германия събра 67 млн. евро за Украйна, Джамала разплака публиката

4-ти март трябваше да бъде значим ден за шестте реализатори, които се борят за шанса да представят Германия на Евровизия. Немската телевизия ARD обаче внезапно смени посоката и трансформира вечерното живо предаване в призив за дарения и взаимност към Украйна.

Гост в тв шоуто беше Джамала - украинката, която завоюва Евровизия през 2016 с песента си " 1944 ".  По време на нейното осъществяване в петък вечер, част от публиката се разплака със сълзи, а овациите продължиха няколко минути. 

За 3-те часа жив ефир кампанията ‘‘Помагаме дружно за Украйна “ съумява да събере 3,3 милиона евро. 

С тази сума, от началото на акцията в Германия на 25 февруари, общите средства от щедрост възлизат на 67 милиона евро. Набирането на дарения продължава.



Съдбата на Джамала сега е не по-малко трагична от тази на останалите ѝ съотечественици. Няколко дни след началото на съветската инвазия в Украйна, тя бяга с двете си дребни деца при сестра си в Истанбул. Съпругът ѝ остава в Украйна, защото мъжете нямат право да напущат рамките на страната.  

" Искам целият свят да чуе нашите гласове, да научи за нашата болежка и за страданието ни. Ще крещя, с цел да чуят всички, защото не би трябвало да се случва това ", споделя от сцената на ARD Джамала.  

На Евровизията в Стокхолм през 2016 година тя спечели с песента си " 1944 ", посветна на прогонването на кримските татари по време на съветския деспот Йосиф Сталин. Текстът е част от личната фамилна история на Джамала. Събитията от 2022 година по трагичен начин повтарят събитията.

Джамала организира няколко независими представления из Европа, като всички доходи ще бъдат изпратени в помощ на военните сили на Украйна.

В последна сметка, Германия съумя да излъчи и победител да Евровизия - 24-годишният Малик Харис от Бавария, който показа авторската си ария ‘‘Rockstars “ – поп парче с рап част, което припомня на американския рапър Еминем. 

Въпреки победоносното осъществяване на Харис, прочувствения акцент на вечерта, несъмнено, беше украинката.

Победата на Джамала в " Евровизия " през 2016 донесе на Киев домакинство през 2017.

Фестивалът към този момент изключи Русия от присъединяване, а самата Украйна също имаше проблем с претендента си, преди да стартира войната. 

Алина Паш, която беше смятана за неоспорим любимец, трябваше да оттегли присъединяване си, тъй като стана ясно, че е пътувала до Крим с подправени документи през 2015. Поради военните дейности не е ясно дали групата Kalush Orchestra ще успее да взе участие в Торино, Италия през май. Тяхното парче е авторска комбинация от хип-хоп и фолклор. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР