4 села в община Аврен останаха без автобусен превоз от

...
4 села в община Аврен останаха без автобусен превоз от
Коментари Харесай

Няколко села във варненска община са без автобусен транспорт, очаква се да станат повече.

 4 села в община Аврен останаха без автобусен транспорт от март месец тази година. Селата са Китка, Круша, Болярци и Равна гора и в тях общо живеят към 1000 души. Липсата на пътуващи от селата всеки ден е главната причина частният автобусен транспортьор да приключи курсовете в тези посоки, откакто договорът му е изминал, оповестява Радио Варна.

Всички частни компании отхвърлят, тъй като пътникопотока е слаб, разяснява за медията Недко Минчев, който е кметски наместник на село Круша. Понякога рейсовете са празни, от време на време има 2- 3 души. 38 души живеят в селото по непрекъснат адрес, по сегашен адрес са 112, а в реалност са към 200 души. Хората се комбинират с някой, който има кола, в случай че им се наложи да отидат до Аврен или Варна, сподели още Недко Минчев. Друг огромен проблем  е неприятното положение на пътя от с. Бенковски до с. Круша. Необходимо е той да бъде главно ремонтиран, а не кърпен, както е правено през последните над 35 години.

От първи април т.г. е прекратен автобусният превоз до село Равна гора с доводите, че няма пасажери, сподели за Радио Варна и кметският наместник Руска Желязкова. Хората се " избавят " по комшийски, когато се наложи да отидат на доктор в града или до аптека.  " Не са удовлетворени хората. Искат да има превоз по принцип ", сподели Руска Желязкова.

Без автобусен превоз напълно скоро ще останат още села от община Аврен, съобщи за Радио Варна кметът на общината Емануил Манолов. Проблемите са почнали още предходната година. На първо място е намаляващият брой хора, които пътуват, на второ - нерегламентираният транспорт против възнаграждение, който има съвсем във всяко от четирите села и локалните се възползват от него. Към всичко това прибавяме и обстановката с ковид, когато още повече понижиха пътуващите хора, разяснява Манолов.

До момента общината е провела няколко тръжни процедури за избиране на компания реализатор за обслужване на транспортната линия до четирите села, само че никой не е взел участие в тях. Има позволение от регионалния шеф на Варненска област  за осъществяване на процедура с директно договаряне, което е разрешено от закона при форсмажорни условия като тези, само че и в този случай няма желаеща компания, която да поеме извозването на хората в селата, сподели Емануил Манолов.  " Отново ще пуснем процедура, ще търсим вид, само че както ви споделих - има извънредно дребен брой на пътуващи и прилагане на частен превоз. Аз съм черноглед по отношение на това дали ще се възобнови линията  и по какъв метод. За мен разновидността е един-единствен - страната да дотира такива губещи линии. ", заяви кметът на Аврен.

Очаква се и други обитаеми места в община Аврен да останат без автобусен транспорт, като селата Садово и Здравец,  добави той. Най-голямото село в общината - село Дъбравино, в което живеят над 1200 души, няма автобусен превоз и трен от доста години.

" Това са проблеми, които може да позволи страната. Разбирам и хората - от една страна имат потребност от сходна транспортна услуга, само че въпреки това - цялата ни стопанска система е на пазарен принцип и няма по какъв начин някой на мощ да бъде уверен ", каза още Емануил Манолов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР