4 неща, които трябва да направите, когато спестяванията ви достигнат $5000

...
Спестяването на пари е важна част от вашия финансов план.
Коментари Харесай

Спестяването на пари е важна част от вашия финансов план. В крайна сметка вашите спестявания са това, което ви помага да покриете неочаквани сметки или разходи, да издържите финансови спадове или да покриете много от големите покупки, които планирате да направите.

Но докато спестяването е важно за вашето финансово здраве, реалността е, че заделянето на пари за черни дни не е толкова лесно - и много хора се борят да намерят място във финансите си, за да го направят. Всъщност над една трета от американците (37%) нямат достатъчно пари, за да покрият спешни разходи от $400, според проучването на Фед за икономическото благосъстояние на домакинствата в САЩ за 2022 г.

Като се има предвид колко хора се борят да добавят към своите спестовни сметки, достигането на първите ви спестявания от $5000 е голям крайъгълен камък. И ако сте достигнали този праг — или сте близо до него — има няколко неща, които трябва да направите, за да запазите инерцията.

Започнете да се възползвате максимално от спестяванията си. Разгледайте най-добрите лихвени проценти за спестявания, достъпни за вас тук.

4 неща, които трябва да направите, когато спестяванията ви достигнат $5000

Сега, когато имате $5000, скрити във вашите спестявания, помислете за следните ходове:

Печелете повече от спестяванията си

Един от начините да накарате парите си да работят по-усилено за вас е като диверсифицирате сметките си. И има две опции с нисък риск, които трябва да обмислите: сертификат за депозит (CD) и спестовна сметка с висока доходност.

CD е нискорискова, лихвоносна спестовна опция, която обикновено предлага по-високи лихвени проценти от обикновените спестовни сметки. Това обаче идва с уловка – парите ви са заключени за определен период. Това може да варира от няколко месеца до няколко години и през това време обикновено не можете да изтеглите средствата си, без да платите неустойка за предсрочно теглене.

Въпреки това, процентите на CD са особено високи в момента , с много предлагащи ставки над 5%, така че влагането на поне част от вашите спестявания в едно може да има смисъл. Това може да бъде чудесен начин да спечелите гарантирана норма на възвръщаемост от вашите спестявания, ако не се нуждаете от незабавен достъп до средствата.

Трябва също така да проучите високодоходни спестовни сметки, които предлагат по-добри лихвени проценти отколкото традиционните спестовни сметки. Тези сметки често нямат такси и са безопасно място за паркиране на вашия фонд за спешни случаи или краткосрочни спестявания — и вие ще запазите достъп до средствата си.

Потърсете акаунт с конкурентен годишен процент на доходност (APY), за да увеличите максимално приходите си. Лихвите са повишени в момента, така че много високодоходни спестовни сметки предлагат APY над 4,5% в момента — което, в комбинация с компактдиск с висока лихва, може да ви помогне да извлечете повече от вашите $5000 спестявания.

Разберете какво бихте могли да спечелите от спестяванията си тук.

Намалете дълга си

Сега, когато имате няколко хиляди долара спестявания, е от решаващо значение да се справите с всички високи лихви дългове, които може да имате, като салда по кредитни карти или лични заеми. Изплащането на дълг трябва да бъде приоритет, тъй като лихвите по тези дългове могат бързо да подкопаят вашите спестявания. Помислете за прилагане на стратегия за изплащане на дълга, като метода на дълговата лавина или снежната топка на дълга, за да се справите ефективно с дълговете си.

Съсредоточете се върху своя фонд за спешни случаи

Фондът за спешни случаи е вашата финансова предпазна мрежа. Той е там, за да покрие неочаквани разходи като медицински сметки, ремонт на кола или загуба на работа, без да проваля дългосрочните ви финансови цели. Много експерти препоръчват да спестявате разходи за живот от три до шест месеца за спешни случаи. Можете да използвате спестяванията си от $5000 като основа и постепенно да изграждате този фонд, докато достигнете целевата си сума.

Съсредоточете се върху дългосрочни цели за спестяване

Сега, когато имате парична възглавница във вашите спестявания, може да искате също да насочите фокуса към вашите дългосрочни цели за спестяване. Например, никога не е твърде рано да започнете да спестявате за пенсия. Разпределете част от спестяванията си към пенсионни сметки и се възползвайте от натрупването на лихви, за да увеличите пенсионното си гнездо.

Можете също да зададете други дългосрочни цели за спестяване, независимо дали планът е да си купите дом, да платите за образованието на вашето дете или стартиране на бизнес. Просто не забравяйте да си поставите ясни финансови цели и да създадете план за спестявания, съобразен с всяка цел, така че да можете редовно да преглеждате напредъка си.

Долната линия

Достигането на крайъгълен камък за спестяване от $5000 е важно постижение и е отличен момент да се заемете сериозно с финансовото си бъдеще. Като диверсифицирате инвестициите си, намалите дълга, изградите фонд за спешни случаи и се съсредоточите върху дългосрочни цели за спестяване, вие ще сте на път да постигнете финансова сигурност и да работите за постигането на мечтите си. Само имайте предвид, че финансовото планиране е пътуване и последователните усилия ще доведат до значителни награди с течение на времето.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР