4 месеца младите българи ще са рецепционисти, сервитьори, касиери или

...
4 месеца младите българи ще са рецепционисти, сервитьори, касиери или
Коментари Харесай

Близо 3 000 долара месечно ще заработват наши студенти на бригада в САЩ

4 месеца младите българи ще са рецепционисти, сервитьори, касиери или камериери. Предпочитат Източното крайбрежие и места, където се вземат бакшиши

3000 български студенти ще работят в Съединени американски щати това лято, като се включат в бригадите по програмата Work and Travel.

След двете пандемични години, през които страхът и ограниченията против Коронавирус спираха искащите, а и работодателите зад океана редуцираха офертите, в този момент ползата отново скочи.

“При пускане на обработката на кандидатурите за визови изявленията през февруари броят места, които консулството на Съединени американски щати даде, беше извънредно непълен по отношение на към този момент записаните по програмата студенти. Отпуснатите места бяха заети незабавно. Това провокира неодобрение измежду кандидатстващите, а Асоциацията на организациите за културен продан инициира среща с генералния консул на Съединени американски щати и неговия екип, на която показа и отбрани доста по-големите упования на кандидатстващите от България. След диалога към сегашния миг прогнозите са, че всички искащи, които дават отговор на изискванията на програмата, ще могат да заминат за Съединени американски щати в интервала 20 май - 15 юни”, описа шефът на асоциацията Светлан Данев, представен от вестник. Организацията партнира на Вашингтон по програмата.

Данев благодари на дипломатическата задача и най-много на консулския отдел, че макар понижения си работен потенциали и рестриктивните мерки, произлизащи от пандемията, са съумели да насрочат изявленията с всички искащи студенти и те ще могат да пътуват.

Така песимистичните изгледи в края на февруари за едвам 800 студенти, които да заминат тази пролет, се трансформираха и в края на април стана ясно, че съвсем 100% от деклариралите интерес 3000 души ще заминат.

През 2018 година на бригада в Съединени американски щати са отпътували 4188 български студенти, през 2019 година са 4332-ма. В пандемичната 2020 година са пътували едвам 225 души. Миналата година на бригада зад океана са били 705 студенти.

След паузата в програмата доста от американските работодатели с бизнес със сезонна претовареност разчитат на студентите от целия свят. И с цел да създадат изискванията по-атрактивни за тях, актуализираха заплащането, което доближи невиждани до момента равнища от 15 - 20 $ на час, изясняват още от асоциацията.

Освен това множеството шефове оферират това лято спомагателни бонуси, съкращаване на разноските за настаняване, отстъпки за храна и други

По традиция измежду българските студенти най-популярни като дестинации за лятна бригада са Източното крайбрежие, националните паркове и Аляска.

“През май отпътуват към 1/3 от студентите, по-голямата част - през юни, когато завърши сесията в университетите. Работните позиции са най-вече в хотелски вериги, заведения за хранене, магазини за сувенири, за сладолед. Голяма част от студентите работят и в увеселителни паркове, като дават указания по какъв начин се употребяват другите атракциони. В хотелите местата са за рецепционисти или камериерки. В ресторанта на хотела също има доста типове работа - подготовка на ресторанта, нареждане на шведска маса или почистването ѝ. Работят като касиери, продавач-консултанти”, описа за “24 часа” Станимир Найденов, управител на отдела по обменни стратегии във компанията медиатор “Интеграл”.

Имало е случаи да ги наемат в магазини за лов и лов на риба или пък тук-там, където щамповат тениски. Студентите избират работни места, където се вземат бакшиши, тъй като съгласно американската просвета бакшишът е неизменима част от сметката. А и по този начин по-добре упражняват британския си, разговаряйки с клиентите. Въпреки че за заминаването по този начин или другояче се изисква положително притежаване на езика.

По-различна е обаче работата в кухня. Някои отиват повече поради преживяването, в сравнение с за съответната работа, описа Станимир Найденов. Самият той два пъти е бил на бригада в Съединени американски щати. Първата година е строял тенти за празненства, с цел да са спокойни домакините, че празник ще има, даже времето да се скапе. През втората в заведение за бързо хранене е правел бургери и пържени картофи.

Последните два сезона посочили, че работодателите в Съединени американски щати в действителност имат потребност от студентската работна ръка, споделят и от българската компания медиатор. Затова и много повишили заплащането, като към този момент има надници и по 22 $ на час. Масовата обаче е по 15-18.

По какъв брой часа и какъв брой дни в седмицата се работи, зависи от доста неща. В увеселителните паркове да вземем за пример водещи са метеорологичните условия. Но има най-малък брой часове, за които се заплаща, без значение дали вали и дали има клиенти - междинното е от 32 до 35 часа на седмица. Това е обещаното минимално заплащане от съвсем всички работодатели. Така студентите ще си докарат към 700 $ седмично, или към 2800 за месец.

Максималната дълготрайност на програмата е 4 месеца за работа плюс 1 туристически месец - смисълът е, с изключение на да изкарат пари, студентите да опознаят страната. (Виж още долу.) Но защото се преценяват с края на сесията и старта на новата академична година, множеството съумяват да създадат общ престой сред 4 и 4 месеца и половина.

Няма значение кой курс си, само че образованието в постоянна форма е наложително изискване. Има студенти, пътували всяка година от следването си.

Сред изключително известните места за българските студенти на бригада е Оушън Сити в щата Мериленд, където младежите харесват приятната студентска атмосфера. Там има всичко - и магазини, и увеселителен парк.

Друг издирван район е полуостров Саре Cod в щата Масачузетс с осемте дребни градчета, дистанцията сред които е 5-10 минути с кола. Пейзажите са доста красиви - с типичните американски къщички, морски фарове и доста зеленина.

Аляска също е измежду желаните дестинации. За някои е прекомерно надалеч, за други климатът не е ОК, само че има студенти, които я показват поради спокойствието. Далече от цивилизацията те могат да видят Северното зарево или диви животни на метри от себе си като да вземем за пример лосове. Освен това заплащането там поради по-малкия брой искащи е по-високо, описват минали през програмата. Там също студентите ни работят главно в хотели.

Българите избират и щати като Вирджиния, Южна и Северна Каролина, по-рядко стигат до Западното крайбрежие.

Какво съставлява програмата Work and Travel

Work and Travel е американска стратегия, която се управлява от Държавния департамент на Съединени американски щати. Целта ѝ е културен продан, тъй като събира младежи от целия свят, като им дава опция освен да проработят пари в Съединени американски щати, а да опознаят американския метод на живот, да упражнят езика си, да основат другарства. В последна сметка и да подкрепят стопанската система на страната, която има потребност и от тяхната работна ръка. “Те от своя страна споделят своя език и просвета с приемните общности и обезпечават взаимноизгоден културен обмен”, споделят домакините.

Програмата е “Работа и пътуване”, тъй като предизвиква младежите през последния месец да пътешестват из разнообразни щати. Затова и е планувано престоят им да е близо половин година - 4 месеца, през които са на авансово контрактуваната работа, и месец спомагателен престой в Съединени американски щати за туризъм и занимания.

Студентите в летните бригади пътуват под покровителството на упълномощен спонсор. Американският спонсор е непосредствено виновен за намирането на подобаваща работа за студентите, както и за цялостния триумф на програмата, изяснява на формалната си страница полоството на Съединени американски щати у нас. Има оторизирани български организации, които са медиаторите сред спонсора и студентите, “Интеграл” е измежду най-популярните.

Кандидатът самичък си поема таксата за виза - 160 $, плюс SEVIS такса от 35 $ и самолетния билет.

Държавният департамент на Съединени американски щати е разкрил специфична 24-часова безвъзмездна телефонна линия, с цел да помогне на младежите при разрешаването на проблеми или недоволства, които могат да зародят (номерът е 1-866-283-9090).

Ако желаете да промените своята работа, до момента в който сте в Съединени американски щати, би трябвало да уведомите американския си спонсор за това ваше предпочитание, с цел да се извърши съответното изследване на оферти шеф, изясняват от посолството.

“И най-важното, не забравяйте да се забавлявате! В допълнение на това, че програмата за лятна бригада е извънредно скъп трудов и културен опит за всички студенти, които вземат участие, в последна сметка тази стратегия е просто едно огромно забавление”, припомнят от задачата на Съединени американски щати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР